Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben een ‘politieke overeenkomst’ gesloten over de overgangsperiode na de Brexit-datum van maart 2019. De kwestie van de status van de grens met Ierland is nog niet opgelost
De onderhandelingsteams zijn maandag akkoord gegaan met een overgangsregeling van 20 maanden, na de officiële Brexit-datum.
De overeenkomst regelt dat het Verenigd Koninkrijk in de interne Europese markt en de douane-unie blijft tot eind 2020. Ook blijft het VK vallen onder de jurisdictie van het Europese Hof van Justitie. Dat laatste betekent dat de Britten zich moeten houden aan alle EU-regels.
Ierse grenskwestie
De wettelijke regeling van de overeenkomst wordt pas vastgelegd als er overeenstemming is over de Ierse kwestie. De vraag hierbij is hoe een harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek kan worden voorkomen.
Afgelopen maand gaf de EU aan dat Noord-Ierland in de douane-unie kan blijven en onderdeel kan blijven van de interne markt. Dit om te voorkomen dat er fysieke grenscontroles nodig zijn.
De Europese Unie wil dat het Verenigd Koninkrijk deze optie accepteert, mocht het niet lukken andere oplossingen te vinden waar beide partijen zich in kunnen vinden. Premier Theresa May heeft tot nog toe aangegeven dat dit EU-voorstel onacceptabel is.
Volgens vice-premier Simon Coveney van Ierland is er "vooruitgang" geboekt inzake de Ierse kwestie, zo liet hij maandag via twitter weten.
Good meeting with @MichelBarnier again this morning - #Brexit negotiations are moving forward - progress on Irish issues remains a key priority for both negotiating teams and solidarity with our EU partners remains strong. pic.twitter.com/JgN9xZe828
— Simon Coveney (@simoncoveney) March 19, 2018
De deal over de transitieperiode is maandagochtend beklonken en werd maandagmiddag officieel bevestigd door hoofdonderhandelaar Michel Barnier van de EU en Brexit-minister David Davis.
Het plan is dat de Europese regeringsleiders vrijdag hun goedkeuring geven aan de overeenkomst, zodat deze voorgelegd kan worden aan het Europees Parlement.