Verzekerden moeten er rekening mee houden dat ze volgend jaar een hogere zorgpremie gaan betalen.

Door een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro is de verwachting dat de premie gemiddeld met 30 euro per jaar omhoog gaat. Dat heeft topman Chris Oomen van verzekeraar DSW vrijdag gezegd in het Radio 1 Journaal.

“De inkomsten uit het zorgverzekeringsfonds zijn in 2016 lager uitgevallen. Dit heeft geleid tot een tegenvaller van 400 miljoen euro. Dit zal gecompenseerd moeten worden in de premie. Want onze reserves dalen hierdoor en we kunnen onze premies daarom niet laag houden”, zegt Oomen.

“Er zijn ook nog andere factoren die invloed kunnen hebben op de premie, zoals de inflatie en wat er wel of niet in de pakketten blijft. Maar dat staat hier los van de onverwachte tegenvaller.”

DSW hoopt in september de hoogte van de nieuwe premie bekend te kunnen maken.

Zorgverzekeraars krijgen een belangrijk deel van hun inkomsten via het zorgverzekeringsfonds van het Rijk. In die pot komen de zorgpremies die werknemers via hun werkgevers afdragen terecht. Het fonds verdeelt dit geld onder alle zorgverzekeraars in Nederland. De rest van de inkomsten van zorgverzekeraars komt uit de verplicht af te sluiten ziektekostenverzekeringen die alle Nederlanders ieder jaar moeten afsluiten.

Verzekerden kregen dit jaar te maken met een forse premieverhoging. De grote zorgverzekeraars schreven dit vooral toe aan de uitbreiding van de basisverzekering, die de overheid bepaalt. Daarbij zijn volgens verzekeraars de zorgkosten hoger dan er aan premie binnenkomt. Het verschil moet worden bijgelegd uit de reserves.

Volgens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) hadden zorgverzekeraars meer uit hun reserves kunnen putten om de premies laag te houden.