De langdurige zorg gaat komend jaar flink op de schop. Maar er verandert meer in de zorg. Zo stijgt het eigen risico met 15 euro en verdwijnt het mantelzorgcompliment. De belangrijkste wijzigingen op een rij.

De meest ingrijpende wijziging vindt plaats in de langdurige zorg. Gemeenten en zorgverzekeraars nemen volgend jaar veel taken over van het rijk.

Maar er verandert meer. Er wordt flink gesnoeid in de zorgtoeslag en het eigen risico gaat met 15 euro omhoog. Dit verandert er in de zorg in 2015.

Langdurige zorg: gemeente verantwoordelijk

Ouderen, chronisch zieken en gehandicapten zullen worden geconfronteerd met de grootste wijziging in de zorg van komend jaar. Gemeente en zorgverzekeraars nemen veel taken over die voorheen centraal werden geregeld, via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.

De vergoeding voor de wijkverpleging, persoonlijke verzorging en gehandicaptenzorg komt terecht bij zorgverzekeraars. Ook moeten zij de eerste drie jaar van een verblijf van volwassenen in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) vergoeden, in plaats van alleen het eerste jaar.

Gemeenten worden verantwoordelijk voor huishoudelijke hulp en dagbesteding. Ook voor aanpassingen aan je woning of speciale woonvoorzieningen moet je aankloppen bij je gemeente.

Door deze verschuiving wordt de AWBZ-regeling een rompvoorziening, bedoeld voor chronisch zieken die permanent in een zorginstelling verblijven.

Premie basisverzekering: gemiddeld hoger

De premie voor de basisverzekering gaat komend jaar met gemiddeld 60 euro op jaarbasis omhoog, zo blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingswebsite Zorgwijzer.nl. De gemiddelde basispremie komt uit op 98,96 euro per maand. Voor kinderen tot 18 jaar hoef je geen premie te betalen.

De premieverschillen lopen op tot ruim 360 euro per jaar. Shoppen kan dus lonen. Wil je switchen van verzekeraar, dan moet je vóór de jaarwisseling je huidige polis opzeggen en voor 1 februari een nieuwe verzekering kiezen. Deze gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari.

Aanvullende verzekering: grote verschillen

Ook de premies voor aanvullende verzekeringen veranderen en ook hier kunnen de verschillen groot zijn. Wil je geen onnodige kosten maken, houd je aanvullende verzekering dan goed tegen het licht en vergelijk het pakket met andere verzekeraars. Wees ook kritisch op de dekking en verzeker je alleen voor zorg die je ook echt nodig hebt.

Tandarts: orthodontist, implantaten goedkoper

Overigens wordt niet alle zorg duurder. Behandelingen bij de tandarts en orthodontist worden volgend jaar goedkoper. Voor de meeste tandheelkundige zorg betaal je straks zo'n 5 procent minder. Je moet wel wachten tot 1 juli.

Eigen risico zorgverzekering: hoger

Het verplichte eigen risico stijgt met 15 euro naar 375 euro. Daarmee is het eigen risico sinds de invoering in 2008 met 225 euro (ofwel 150 procent) omhoog gegaan.

Komend jaar zul je dus de eerste 375 euro aan zorgkosten zelf moeten betalen. Pas daarna gaat je zorgverzekeraar je kosten vergoeden.

Je betaalt het eigen risico voor vrijwel alle zorg, behalve voor een bezoek aan de huisarts of verloskundige, kraamzorg en zorg uit de aanvullende verzekering. Ook de zorgkosten voor kinderen tot achttien jaar vallen buiten het verplichte eigen risico.

Wie wil besparen op de zorgkosten, kan besluiten om vrijwillig een hoger eigen risico te nemen, bovenop het wettelijk verplichte eigen risico. Dit kan een aantrekkelijke premiekorting opleveren. Bedenk wel dat deze optie loont alleen als je nauwelijks een beroep doet op gezondheidszorg. Dat valt vooraf helaas niet te voorspellen. Met één ziekenhuisopname bent je het kostenvoordeel kwijt.

Basispakket zorgverzekering

Behalve wat betreft de langdurige zorg, zijn er geen grote wijzigingen in het basispakket van de zorgverzekering. De zogeheten niet-invasieve prenatale test (NIPT-test: een test voor chromosoomafwijkingen) wordt aan het pakket toegevoegd, mits de aanstaande moeder een combinatietest heeft ondergaan met een positieve uitslag. Die combinatietest moet je wel zelf betalen. Vrouwen met een medische indicatie hoeven geen combinatietest te doen.

Ook wordt het pakket uitgebreid met een vergoeding voor zorg voor zintuiglijke gehandicaptenzorg (voor slechthorenden, doven en slechtzienden) en geriatrische revalidatie.

Orgaandonoren krijgen voortaan een reiskostenvergoeding van hun eigen zorgverzekeraar, in plaats van de verzekeraar van de ontvangende partij.

Psychologische zorg voor kinderen tot 18 jaar gaat onder de verantwoordelijkheid van gemeenten vallen, evenals de diagnostisering en behandeling van enkelvoudige dyslexie voor kinderen. Deze zorg valt dan dus uit het basispakket. Ook voetzorg voor mensen met diabetes mellitus, met zorgprofiel 1, verdwijnt uit het basispakket. Maar de jaarlijkse voetcontrole krijg je nog wel gewoon vergoed.

Naturapolis: wat doet je zorgverzekeraar?

In Nederland zijn er twee verschillende soorten zorgpolissen: restitutie- en naturapolissen. Bij restitutiepolissen heb je een vrije keuze in zorgaanbieder en krijg je alle zorg volledig vergoed. Bij naturapolissen (een verzekering waarbij de zorg rechtstreeks door de zorgverzekeraar wordt betaald) maakt de verzekeraar onderscheid tussen zorgaanbieders. Zorg van partijen waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten krijg je 100 procent vergoed. Voor zorg van niet-gecontracteerde aanbieders een gedeelte; meestal 80 procent.

Dit blijft komend jaar zo. Wil je een naturapolis afsluiten, kijk dan goed met welke partijen je verzekeraar een contract heeft afgesloten, om te voorkomen dat je moet bijbetalen. Wees extra alert als je een selectief polis afsluit: een verzekering met een lagere premie, maar ook een beperkter aanbod van gecontracteerde zorgaanbieders.

In 2016 wordt de vraag met welke partijen je verzekeraar in zee gaat nog belangrijker. Dan mogen zorgverzekeraars ook naturapolissen aanbieden waarbij ze geen zorg meer vergoeden van zorgaanbieders waarmee ze geen contract hebben afgesloten. De huisarts, tandarts, fysiotherapeut en verloskundige mag je dan overigens nog wel zelf blijven kiezen.

Zorgtoeslag omlaag als inkomen stijgt

De overheid gaat komend jaar minder bijdragen aan de kosten voor je zorgverzekering. Hoe hoger je inkomen uitpakt, hoe minder zorgtoeslag je krijgt. Alleen mensen met een minimuminkomen ontspringen de dans.

Je krijgt straks geen zorgtoeslag als je inkomen hoger is dan 26.316 euro. Heb je een toeslagpartner, dan ligt de grens op 32.655 euro, als gezamenlijk inkomen.

Mantelzorgcompliment

Er komt een eind aan het mantelzorgcompliment, een tegemoetkoming van 200 euro als blijk van waardering en tegemoetkoming in de kosten voor mantelzorgers. Dit heeft ook gevolgen voor de erfbelasting.

Nu kunnen mantelzorgers die een mantelzorgcompliment ontvangen nog onder voorwaarden in aanmerking komen voor een verhoogde vrijstelling van de erfbelasting. Als het mantelzorgcompliment verdwijnt, kan dat dus niet meer.

Lees ook:

Je huis en de fiscus in 2015: alle veranderingen

Familie en fiscus in 2015: alle veranderingen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl