- Onlangs presenteerde de Chinese autofabrikant Zeekr de in Zweden ontworpen Zeekr 7X.
- De volledig elektrische SUV is zo ontworpen dat aan alles is gedacht.
- Hoe dat in de praktijk aanvoelt, bespreekt autoredacteur Dennis Wilman van Business Insider naar aanleiding van zijn eerste directe kennismaking met de Zeekr 7X.
- Lees ook: Chinees merk Zeekr kom mogelijk dit jaar ook met hybride model: ‘We zien gewoon een kans in de markt, die er ook overduidelijk is’
AUTOTEST – Nog een elektrische SUV in het hogere prijssegment. Wie dat denkt bij het bekijken van de foto hierboven, heeft helemaal gelijk. Valt daar nog iets verrassends aan te ontdekken? Dat blijkt wel degelijk het geval. Neem de Ferrari-achtige zwarte balk aan de voorkant van de Zeekr 7X: die verbergt meer nuttigheden dan je in eerste instantie zou denken, al wil ik het geen technologische snufjes noemen.
Om maar meteen door te pakken op die zwarte balk: die zit er niet voor niets. Niet alleen zitten hier de koplampen en dagrijverlichting in verwerkt (of eigenlijk eronder), ook bevinden zich op deze plek vrijwel alle technische benodigdheden. Waarom? Omdat je hierdoor alles op één plaats hebt en er dus geen vreemde en onlogisch geplaatste elementen de lijnen van de auto verpesten.
In China, waar de Zeekr 7X al verkrijgbaar is, gaat men nog een stapje verder. Daar wordt de auto verkocht met een lading ledlichtjes achter de zwarte balk. Die ledjes kunnen van alles uitbeelden, zoals de mogelijkheid om mensen te laten weten dat ze kunnen oversteken, of – heel Chinees – een complete, grappige lichtshow vertonen.
Dit is nog maar een tipje van de sluier, als het gaat over de doordachtheid van de Zeekr 7X. Ik kreeg de mogelijkheid om nog meer van die elementen te ontdekken tijdens een in trip in Portugal. Waarom Portugal? Omdat Zweden, waar de auto is ontwikkeld, in deze tijd van het jaar over het algemeen nogal druilerig is. Goed, het is natuurlijk ook geen straf om een auto als deze te ervaren op zowel snelwegen als ietwat ruwere weggetjes, en zelfs een stuk off-road. Ja, Zeekr is zo zeker van de prestaties van de 7X dat ik er ook mee door het bos mocht rijden.
Laten we maar niet zeggen dat ik daarna nog een rotsachtig stuk kust heb beklommen voor de foto's. Juist dit uitdagendere stuk kust bevestigde wel het vertrouwen van Zeekr, want zelfs zonder speciale banden, maar wel in de speciale 'off-road'-stand maakte de familievriendelijke SUV licht werk van de uitdagende ondergronden.

Ook op het asfalt voelt de Zeekr 7X vertrouwd
Maar de kans dat iemand die een 7X koopt, ook daadwerkelijk ergens buiten de gebaande paden zal komen, behalve op misschien een blubberige camping in Zuid-Frankrijk, is waarschijnlijk zeer klein. Daarom is het wellicht ook fijn om te weten dat de elektrische SUV zich prima houdt op de openbare weg, ook als je meer van de auto vraagt dan waar hij ogenschijnlijk voor bedoeld is.
Ik moet het Zeekr nageven: op het onderstel van de duurste versie (die heeft luchtvering in plaats van stalen vering) hebben de technici erg goed werk geleverd. Ik merkte echt daadwerkelijk verschil in de verschillende standen, waarbij mijn persoonlijke voorkeur uitging naar de sportstand, wat de laagste en hardste stand is. Als is hard een relatief begrip, aangezien we het hier nog steeds over een SUV hebben.
Zelfs bij wat energieker sturen, wist de zware, bijna vijf meter lange kolos, zich prima te houden voordat hij voorzichtig over de voorwielen begon onder te sturen. Iets wat een controleerbare en veilige stuurervaring geeft. Tegelijk maken de stoelen van de 7X wel duidelijk dat sportiever rijden niet helemaal de bedoeling is van de auto. De stoelen zijn duidelijk gemaakt voor het comfort en niet om je op je plek te houden, als je de haarspeldbocht voor je als uitdaging ziet.
Dat is ook wel te merken aan het feit dat er in de stoelen legio keuze is aan verwarming, verkoeling en enorm veel massagestanden. En die verkoeling is wel echt heel prettig, aangezien ook Zeekr milieuvriendelijk wil opereren met het materiaalgebruik en dus heeft gekozen voor nepleer. Iets wat vooral op de warmere dagen en de langere zitten toch al snel ongemakkelijk warm begint aan te voelen.

Over verkoeling gesproken: China heeft hierbij wederom een extraatje. Naast de LED-balk in de neus, krijgen Chinese kopers van de 7X ook (optioneel) een koelkast in de middenconsole. Wij Europeanen krijgen twee knoppen waarmee je het standaarddeel van de middenconsole zou kunnen veranderen voor de koelkast, alleen werken de knoppen niet. Er is ook geen plan voor optie voor een koelkast.
Zelfs de opbergruimtes zijn doordacht
Hoe kwam ik hierachter? Omdat de designer me de uitdaging had gegeven om te ontdekken hoeveel opbergruimtes er in het interieur te vinden zijn. Dat zijn er best wat, kan ik verklappen. Vreemd genoeg waren er geen die ik niet kon vinden. Het totaal komt uit op 15 al dan niet semi-verborgen opbergruimtes. Ik zeg semi-verborgen, want ze zitten verwerkt in de armsteunen van de deuren voor de bestuurder en de bijrijder (maar niet voor de mensen achterin) en onder de achterbank. De rest van de opbergruimtes vind je gewoon op de reguliere plaatsen.
Al moet ik zeggen dat ook daar extra goed over is nagedacht. Je kent vast wel het gerammel wel van een losliggend object in de opbergruimte in een van de deuren. Zo'n leeg potje snoepjes dat je maar vergeet weg te gooien. Dat rammelt niet in de 7X. Waarom niet? Omdat de opbergruimtes in de deuren allemaal bekleed zijn met een dempende stof. Een detail dat waarschijnlijk niemand ooit zal opvallen, maar waar wel aan is gedacht.

Deuren die automatisch openen en sluiten zijn niet helemaal wat je ervan verwacht
Om nog even bij de deuren te blijven: die gaan met een druk op de knop open. Je mag er niet aan trekken, of tegenaan duwen. Nee, ze gaan vanzelf open en dicht. Dat trucje is heel leuk, maar dat geldt vooral voor het sluiten van de deuren. Dat is geweldig en wil ik voortaan in elke auto. Daarvoor krijgt Zeekr de volle 10 punten.
Het automatisch openen van de deuren is een ander verhaal. Na een druk op de knop gaat de deur namelijk eerst op een klein kiertje voordat hij verder gaat. Dat is niet erg als hij daarna ook verder gaat. Iets wat hij niet altijd doet, omdat sensoren meten of er geen obstakels in de weg staan. Dat obstakel ben je negen van de tien keer zelf, omdat je weliswaar buiten het pad van de openslaande deur staat, maar net niet ver genoeg erbuiten. Dan gebeurt er dus niets.
Ook is het een uitdaging als je wilt uitstappen in een ietwat krappe parkeerplaats, want de deur houdt redelijk veel ruimte over tussen beide auto's. Op zich goed, want dat is lekker veilig, maar als je elke keer een stapje naar achter moet zetten, of de deur toch moet vastpakken en door de kracht van de elektromotor moet draaien, wekt dat niet alleen irritaties op, maar ook vraagtekens over hoe lang de deurmotoren mee gaan. En dan hebben we het nog niet gehad over het 'even snel iets uit de auto pakken', dat gaat dus niet zo snel meer.
De deurklinken komen niet naar buiten als je voor de automatische werkende deuren kiest, dus je hebt niet de optie om even snel de deur zelf te openen en te sluiten. Ze werken zelfs niet als je de hendels naar buiten forceert. Volgens een techneut van Zeekr is dat expres en werken de deurhendels alleen in het geval van en een ongeval. Of beter gezegd, als de auto een ongeval detecteert.
Maar goed, ik heb de feedback netjes aan Zeekr doorgegeven en die belooft er wat mee te doen. Wellicht dat er dus een software-update komt die wat flexibiliteit in deze optie aanbrengt.
Updates van de software van de Zeekr 7X zijn al onderweg
Wat de software-updates betreft werd me ook verteld dat de navigatie waarmee ik reed, nog niet helemaal af is. Het was een losse app, waarvan Zeekr vermoedt dat het de standaardnavigatie wordt. Daar hoop ik wel op, want het werkt uitzonderlijk prettig. Maar de integratie met de rest van de systemen was er helaas nog niet.
Bijvoorbeeld: de navigatie waarschuwt dat je op een bochtig stukje afrijdt. Goede informatie, ware het niet dat de auto op de G-pilot rijdt, de semi-autonome rijhulp die de auto binnen de lijntjes houdt en dit combineert met adaptieve cruise control. Je zou verwachten dat de auto dan voor de bochten afremt, aangezien hij weet dat dit eraan zit te komen, maar dat bleek meerdere keren niet het geval en zorgde er steeds voor dat de auto de G-pilot zelf uitschakelde.
Technisch is het niet onmogelijk om dit beter op elkaar af te stemmen, want Duitse autofabrikanten doen dit al jaren. Gelet op het bewezen technische vernuft van Zeekr, lijkt het ook eerder een kwestie van tijd voordat de 7X automatisch zijn snelheid verlaagt, als hij weet dat er bochten aan zitten te komen.

Nu klinkt dit wellicht alsof ik op alle slakken zout aan het leggen ben, en dat is ook wel een beetje zo. Maar dat komt doordat de Zeekr 7X op bijna alle fronten doet wat hij moet doen (en soms nog een beetje meer kan). Op basis van de relatief korte tijd met de SUV, kan ik alleen maar stellen dat deze auto overkomt als een uiterst aangename metgezel in het dagelijkse leven. Een die daadwerkelijk zo goed doordacht is, dat hij je alles makkelijk maakt en je - afgezien van de automatische deuren - ook daadwerkelijk zo min mogelijk in de weg zit. Sterker nog, deze SUV biedt je een niveau van luxe en ruimte dat je niet snel in een concurrent in deze prijsklasse zult vinden.
En dan hebben we het nog niet gehad over de laadsnelheden, mede omdat ik die niet zelf heb kunnen testen. Ook over de efficiëntie van de auto kan ik nog niet veel zeggen, omdat de test relatief kort was. Maar als het echt waar is dat de auto binnen 16 minuten van 10 naar 80 procent kan laden en een actieradius van meer dan bijna 550 kilometer heeft, dan hebben we het ook hier over elementen die het leven met de 7X bijzonder gemakkelijk maken.
Hoewel je veel waar voor je geld krijgt met de Zeekr 7X, moet je wel zo'n 64.000 euro meebrengen voor de versie die ik reed, de Privilege AWD . Hij komt er al vanaf 53.000 euro, als Core RWD, maar dan is de actieradius 480 kilometer en is het niveau van luxe wat meer beperkt Het tussenmodel, de Longe Range RWD lijkt op papier de beste kaarten in handen te hebben met 615 kilometer actieradius en een prijs vanaf net geen 56.000 euro.