- De wereldmarkt voor sinaasappels stevent af op een nijpend aanbodtekort.
- De oogsten in Brazilië en de Amerikaanse staat Florida vallen flink tegen door plantziekten en slecht weer.
- Prijzen van sinaasappels schieten omhoog, terwijl de zoektocht naar alternatieven op gang komt.
- Lees ook: Inflatie kan structureel hoger worden door risico’s rond klimaatverandering, volgens nieuw onderzoek
’s Werelds grootste producenten van sinaasappelsap moeten mogelijk overstappen op alternatieve vruchten, nu ze te maken hebben met een crisis bij het aanbod van sinaasappels.
Volgens een rapport van Fundecitrus en CitrusBR hebben de klimaatcrisis en een citrusziekte die bekend staat als ‘greening’ ervoor gezorgd dat de Braziliaanse sinaasappelboeren de kleinste oogst sinds decennia hebben binnengehaald.
Brazilië is ’s werelds grootste producent en exporteur van sinaasappelsap. Het rapport voorspelt dat de belangrijkste sinaasappelproducerende gebieden van Brazilië, Sao Paulo en Minas Gerais, dit jaar ruim 24 procent minder zullen oogsten in vergelijking met vorig jaar. “Als deze productievoorspelling uitkomt, zal dit de op één na kleinste oogst zijn sinds 1988-1989″, aldus het rapport.
Florida, ’s werelds op één na grootste producent van sinaasappelsap, heeft ook te kampen met ernstige tekorten als gevolg van ziekten en slechte weersomstandigheden, meldde de Britse zakenkrant Financial Times.
Kees Cools, voorzitter van de International Fruit and Vegetable Juice Association (IFU), vertelde de Financial Times dat de recente tekorten gelijk staan een crisis. “We hebben nog nooit zoiets gezien, zelfs niet tijdens de grote vrieskou en de grote orkanen,” zei hij.
In het verleden vermeden leveranciers van sinaasappelsap langdurige tekorten door sapvoorraden in te vriezen, die tot twee jaar gebruikt kunnen worden, aldus de Financial Times. Maar zelfs de ingevroren voorraad slinkt als gevolg van een drie jaar durend tekort, aldus de krant.
Ongeneeslijke ziekte 'citrusvergroening' treft aanbod van sinaasappels
Een groot probleem is citrusvergroening. Dit is een ongeneeslijke ziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën die door plantenetende insecten worden overgedragen en die het fruit van de boom bitter maken en uiteindelijk de boom doen afsterven.
Sinds citrusvergroeining zich in 2008 over heel Florida verspreidde, heeft het rampzalige gevolgen gehad in combinatie met de klimaatcrisis. In de afgelopen twintig jaar, vertelde Cools aan de Financial Times, is het aanbod van sinaasappelsap in de staat gedaald van 240 miljoen dozen per jaar tot 17 miljoen per jaar.
Cools zegt dat fabrikanten misschien moeten overwegen om een andere vrucht te gebruiken, zoals mandarijn, omdat de bomen daarvan beter bestand zijn tegen extreem weer.
Dit zou echter een langdurig proces zijn. De internationale koepel van producenten van vruchtsappen IFU zou landen moeten vragen om wijzigingen in wetten die voedselnormen bepalen en aankloppen bij de daartoe geëigende instanties, aldus de Financial Times.
Fabrikanten willen waarschijnlijk “minder afhankelijk” worden van de sinaasappelproductie door grotere hoeveelheden perensap, appelsap en druivensap bij te mengen in sinaasappelsap, zo gaf Harry Campbell, een grondstoffenanalist bij onderzoeksgroep Mintec, aan tegenover tv-zender CNBC.
De financiële gevolgen van de sinaasappelcrisis beginnen al zichtbaar te worden. Volgens de Financial Times stegen de futures van geconcentreerd sinaasappelsap voor levering in juli deze week naar omgerekend iets meer dan 4,50 euro per pond op de Intercontinental Exchange in New York. Dit daarmee is de prijs bijna twee keer zo hoog vergeleken met het voorgaande jaar.
Analist Francois Sonneville van Rabobank vertelde de Britse krant The Guardian dat de vraag van consumenten naar sinaasappelsap het afgelopen jaar met ongeveer een vijfde is gedaald vanwege de prijsstijgingen. “De sinaasappelsapindustrie verkeert in een mondiale crisis."