De NOS berichtte donderdag dat NPO Radio 2 en De Wereld Draait Door geld zouden hebben gekregen voor de promotie van het Koningslied. Maar uit nader onderzoek blijkt dat niet zo te zijn.
De omroep baseerde zich op een overeenkomst tussen de NPO en de Stichting Nationaal Comité Inhuldiging. De NOS had die overeenkomst opgevraagd op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).
Uit de WOB-stukken bleek volgens de NOS dat er is betaald voor “programmakosten NPO Radio 2 en DWDD”. In de begroting van de publieksactie staan die programmakosten inderdaad vermeldt.
In de WOB-stukken die de NOS kreeg, was het bedrag zwartgelakt. RTL Nieuws heeft echter de ongelakte versie gezien: er staat geen bedrag, maar de woorden ‘om niet‘. Dat betekent dat er geen kosten zijn gemaakt.
Niet gebeld met de VARA
NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff erkent dat de NOS even een belletje had moeten doen naar BNN/VARA, zegt hij tegenover RTL Nieuws. "Je moet het zo zien, we kregen bij de wob-stukken ook een brief van de Raad van Bestuur van de NPO waarin stond dat er geen mededlingen over kosten worden gedaan. Dat bracht niet de gedachte dat we vooraf moesten bellen", aldus Gelauff.
Eerder op de ochtend ontkende DWDD-hoofdredacteur Dieuwke Wynia al op Twitter dat het programma geld heeft gekregen voor promotie van het Koningslied.
Ook de NPO liet op de website weten dat de berichtgeving van de NOS niet klopt. "De suggestie van de NOS deze morgen dat er is betaald om aandacht te besteden aan het Koningslied in De Wereld Draait Door of in andere NPO-programma's is niet juist", schrijft de NPO op zijn site. "In de kolom met bedragen stonden ook kostenposten waar 'om niet' stond. Dat was het geval bij programmakosten DWDD en NPO Radio 2. Dit heeft de NOS niet geverifieerd bij de NPO voor publicatie."
Kritiek op Koningslied
Het comité koos voor Radio 2 en DWDD vanwege het grote bereik. NPO Radio 2 en DWDD moesten helpen "een gevoel van saamhorigheid te creëren tussen alle lagen van de bevolking, waarbij we in gezamenlijkheid onze droom voor ons land overbrengen aan de toekomstige Koning".
De promotie bij de publieke omroep was volgens de WOB-stukken bedoeld om het Koningslied hoog in de hitlijsten te krijgen. Dat lukte: het nummer belandde op nummer 1. Maar er was grote kritiek op componist John Ewbank, die werd beschuldigd van plagiaat. De melodie zou sterk lijken op het gospellied 10.000 reasons van Matt Redman.
Na de presentatie van het Koningslied was er veel kritiek op de tekst, die was samengesteld op basis van inzendingen van het Nederlandse publiek. Het verdween al snel van YouTube nadat veel mensen de knop ‘melding misbruik’ hadden aangeklikt. Columniste Sylvia Witteman lanceerde een petitie tegen het nummer. (Lees hier de volledige tekst van het Koningslied.)
Het Nationaal Comité Inhuldiging bleef echter vasthouden aan het lied. Op 30 april 2013, vlak voor het begin van de Koningsvaart op het IJ in Amsterdam, luisterde het koningspaar samen met zijn drie dochtertjes via een live verbinding met Ahoy naar het nummer.
Koningslied duurder dan gedacht
Uit de WOB-stukken van de NOS blijkt dat de Stichting Nationaal Comité Inhuldiging de NPO maximaal 1.875.000 euro heeft betaald voor alle evenementen rond de inhuldiging. Naast het Koningslied ging het daarbij om de Koningsspelen, de uitreiking van het eerste exemplaar van het Droomboek en het dankfeest voor prinses Beatrix.
Eind juli werd al bekend dat het omstreden Koningslied, dat in 2013 werd gemaakt voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander, veel duurder was dan gedacht. Het lied kostte 550.000 euro. Er is 400.000 euro uitgegeven voor de productie van het liedje. Daarbovenop komt de 150.000 euro die de NPO zelf bijdroeg.
De 400.000 euro werd volgens de NPO onder meer uitgegeven aan de huur van de studio, het maken van de videoclip, een app, het opzetten van de liveverbinding, de aankleding en andere activiteiten voor het optreden in en om Ahoy in Rotterdam destijds. Het comité betaalde deze kosten.
De 51 artiesten die aan het liedje meewerkten kregen in ieder geval geen geld, omdat zij het deden voor het goede doel Oranjefonds. Componist John Ewbank liet tegenover De Telegraaf weten dat hij niet wist waar al het geld aan is besteed. “Ik heb ook geen factuur gestuurd voor mijn werk of het gebruikt van de studio.”
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl