- De Verenigde Staten behoren tot een rijtje landen dat tegen een verbod is op door artificial intelligence (AI) aangestuurde ‘killer drones’.
- In onder meer de VS zelf en China worden momenteel zulke robots ontwikkeld.
- Critici maken zich grote zorgen over de komst van machines die autonoom kunnen beslissen om mensen te doden.
- Lees ook: Wat is ethische AI eigenlijk? 2 experts bespreken wat nodig is om het vertrouwen in kunstmatige intelligentie te borgen
De ontwikkeling van door artificial intelligence (AI) aangestuurde drones die zelfstandig kunnen beslissen om mensen te doden is op stoom gekomen, schrijft The New York Times.
Onder meer de Verenigde Staten, China en Israël ontwikkelen dodelijke autonome wapens, die doelen kunnen selecteren op basis van kunstmatige intellligentie.
Het gebruik van deze zogeheten “killer robots” is volgens critici een zorgelijke ontwikkeling, omdat ze zonder menselijke input kunnen beslissen over leven en dood op het slagveld.
Meerdere landen dringen bij de Verenigde Naties aan op een bindende resolutie die het gebruik van AI-killer drones aam banden legt, maar onder meer de Verenigde Staten, China, Rusland, Australië en Israël zijn daar tegen.
"Dit is echt een belangrijk keerpunt voor de mensheid", zegt hoofdonderhandelaar Alexander Kmentt van Oostenrijk daarover tegen The New York Times. "Wat de rol is van mensen bij het gebruik van geweld leidt tot hele fundamentele vragen op het gebied van veiligheid en op juridisch en ethisch gebied."
VS zien drones als antwoord op het Chinese leger
Het Pentagon is bezig een vloot van duizenden AI-drones te ontwikkelen, bleek uit een eerder dit jaar gepubliceerd rapport. In augustus zei de Amerikaanse onderminister van Defensie, Kathleen Hicks, dat technologie zoals door AI aangestuurde drones de VS in staat stellen overwicht te krijgen op het Chinese leger (PLA). "We beantwoorden de massa van PLA met onze eigen massa, maar die van ons is lastiger te raken en te verslaan."
Staatssecretaris Frank Kendall van de Amerikaanse luchtmacht zegt tegen de New York Times dat AI-drones onder menselijk toezicht beslissingen moeten kunnen nemen over leven en dood.
"Wel genomen beslissingen versus niet genomen beslissingen bepalen het verschil tussen winnen en verliezen, en je wilt niet verliezen", zegt Kendall. "Ik denk niet dat onze tegenstanders stilzitten en we zouden hen een enorm voordeel geven als we onszelf zouden beperken."
The New Scientist meldde in oktober dat Oekraïne al door AI aangestuurde drones heeft ingezet in de strijd tegen Rusland, al is niet duidelijk of daar ook slachtoffers door gevallen zijn.