- De nieuwste robot van de Amerikaanse startup Boston Dynamics heeft indrukwekkende fysieke capaciteiten.
- Toepassingen van robotica zijn kansrijk in de geneeskunde, gezondheidszorg en horeca.
- Beleggers kunnen daar op inspelen via bedrijven die direct of indirect actief zijn in de robotsector.
- Lees ook: Techmiljardair Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt.
Een ‘menselijke’ robot van de Amerikaanse startup Boston Dynamics ging onlangs ‘viral’ op internet. De robot demonstreerde zijn indrukwekkende fysieke capaciteiten door zichzelf van de vloer te tillen. Hij kon ook met zijn hoofd en borst draaien.
Dergelijke mensachtige robots kunnen naar verwachting in combinatie met AI-software in de toekomst bijna alle fysieke taken uitvoeren die mensen op het werk vervullen. Je kunt ze binnenkort je bestelling zien opnemen bij fastfoodketens of je cocktail zien shaken in een bar, denkt Taylor Krystkowiak, beleggingsstrateeg bij Themes ETFs.
Geneeskunde en gezondheidszorg, horeca, transport, logistiek en de landbouw zijn sectoren met veel mogelijkheden voor robots, aldus Krystkowiak. Dat kan een een revolutie op de arbeidsmarkt veroorzaken en industrieën ontwrichten.
We beginnen de eerste stadia van die trend al te zien: in 2022 werd 34 procent van de arbeidstaken uitgevoerd door machines tegenover 66 procent door mensen, volgens het “The Future of Jobs Report 2023” van het World Economic Forum. Tegen 2027 zal die verhouding naar verwachting stijgen tot 43 procent van de werktaken die door machines worden gedaan en 57 procent door mensen.
“Aan de ene kant is het inderdaad eng om je een wereld voor te stellen waarin bijna geen enkele baan veilig is voor automatisering of robotica. Maar het belangrijkste om in gedachten te houden is dat door dit soort creatieve processen er ook banen zullen bijkomen, los van de banen die verdwijnen.”
Intussen kijken beleggers naar manieren om mee te liften op de groei van robotica. Onder meer de Verenigde Staten zijn goed gepositioneerd om tegemoet te komen aan de snel groeiende vraag naar robotica.
Wereldwijd zal de jaarlijkse installatie van industriële robots naar verwachting met ongeveer 30 procent groeien, van 553.000 installaties in 2022 tot 718.000 in 2026. Hieronder zie je een grafiek van de groei van de jaarlijkse installatie van robots.

Eind 2022 waren er wereldwijd bijna 4 miljoen robots operationeel bij bedrijven. De meeste robots zijn actief in de elektronica-industrie, gevolgd door de autosector.
De landbouw- en voedingsindustrie blijft nog behoorlijk achter, onder meer omdat bijvoorbeeld het plukken van groente en fruit een subtiliteit in handbewegingen vraagt, die robots nog niet heel goed aankunnen.

Robotica raakt meerdere bedrijfssectoren die samen moeten komen om een robot te produceren. Dit biedt drie belangrijke gebieden voor beleggingsmogelijkheden, merkte Krystkowiak op.
De eerste is de robotica voor fabrieksautomatisering. Voorbeelden hiervan zijn bedrijven die robots assembleren die bijvoorbeeld voertuigen in elkaar zetten.
Het tweede gebied zijn halfgeleiderchips, die essentieel zijn om robots te laten functioneren.
Het derde gebied betreft industriële machineonderdelen. Dan gaat het om bedrijven die onderdelen bouwen waaruit een robot wordt samengesteld.