- De Volksbank neemt in april afscheid van twee bestuurders: de topman en risicodirecteur zijn niet beschikbaar voor een volgende termijn.
- “Het waren mooie tropenjaren die tegelijkertijd een wissel hebben getrokken op mijn privéleven”, licht CEO Martijn Gribnau zijn vertrek toe.
- Het rommelt al jaren in de top van De Volksbank.
- Lees ook: De Volksbank krijgt boete van DNB wegens haperende witwascontrole
De Volksbank-topman Martijn Gribnau vertrekt in april bij het moederbedrijf van onder meer SNS en ASN Bank. De in 2020 aangestelde directeur heeft besloten af te zien van een tweede termijn.
“De afgelopen jaren waren bewogen en intensief. Het waren mooie tropenjaren die tegelijkertijd een wissel hebben getrokken op mijn privéleven”, licht Gribnau zijn vertrek toe.
De bankier zegt trots te zijn op zijn jaren bij De Volksbank, maar ziet ook dat er nog “extra inspanningen” nodig zijn. “Bijvoorbeeld om onze IT-systemen en datakwaliteit verder te verbeteren. En dat we alles in het werk moeten stellen om zo snel mogelijk te voldoen aan de eisen die aan ons gesteld worden als poortwachter van het financiële systeem.”
In augustus werd bekend dat De Volksbank niet genoeg deed om witwassen en financieren van terrorisme tegen te gaan. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft toen ook aangekondigd een boete te willen opleggen. Het is nog niet duidelijk hoe hoog die boete wordt. Van de toezichthouder heeft De Volksbank daarbij tot 1 april gekregen om zijn procedures te verbeteren.
Ook Jeroen Dijst, de eindverantwoordelijke op het gebied van risicobeleid, vertrekt in april, na acht jaar. De raad van commissarissen zegt de zoektocht naar twee vervangers te zijn gestart.
Het rommelt al jaren in de top van De Volksbank
Gribnau nam in 2020 het stokje over van Maurice Oostendorp, die als toenmalig topman van De Volksbank zich volgens ingewijden gedroeg als een "manipulatieve" leider.
Dat jaar werd ook financieel directeur Pieter Veuger ontslagen bij De Volksbank. Hij werkte daar toen pas een paar maanden en eiste een ontslagvergoeding van 2,8 miljoen euro, omdat hij ten onrechte zou zijn ontslagen. De rechter ging uiteindelijk niet mee in zijn betoog en wees zijn eis af.
Het vertrek van Veuger stond symbool voor de ruzie binnen de top van de bank. Ingewijden spraken destijds tegenover het Financieele Dagblad van een “gespannen sfeer”. Leden van de raad van commissarissen en het bestuur van De Volksbank wisselden elkaar dan ook in rap tempo af.
In 2021 vertrok president-commissaris Jan van Rutte van de bank, nadat intern onderzoek wees op een verstoorde communicatie, incidenteel pestgedrag en een voor sommigen "onveilige werksituatie".