De Volksbank gaat de merkenstrategie wijzigen en kiest vanaf 2025 voor één merknaam: ASN Bank. Dat betekent dat de labels SNS Bank en Regiobank daarin zullen opgaan. De keuze voor één merk vormt een onderdeel van een brede reorganisatie die in november bekend is gemaakt.

“Naast mobiel bankieren voor dagelijkse bankdiensten krijgen drie miljoen klanten waaronder straks ook de 800.000 klanten van de huidige ASN Bank, toegang tot een lokale vestiging voor persoonlijk advies op de momenten die er voor de klant toe doen”, schrijft De Volksbank maandag in een persbericht.

De keuze voor ASN Bank bouwt volgens De Volksbank voort op “de sterke positie die het merk al sinds de oprichting in 1960 heeft verworven als pionier in duurzaam en maatschappelijk verantwoord bankieren.”

“Met de keuze voor ASN Bank zetten we een belangrijke stap naar een toekomstgerichte, financieel sterke bank die logischerwijs voortbouwt op het brede maatschappelijke fundament dat door onze huidige vier merken succesvol is gelegd”, aldus Boekhout. In totaal heeft de Volksbank ongeveer 3 miljoen klanten, waarvan 800.000 bij de huidige ASN Bank.

De volledige implementatie van de nieuwe merkstrategie neemt naar verwachting drie jaar in beslag.

Naam van De Volksbank verdwijnt op termijn ook: ASN Bank blijft als enige over

Wat betreft de distributie van hypotheken houdt De Volksbank voorlopig vast aan de huidige merknaam BLG Wonen. Op termijn wordt die ook vervangen door ASN Bank. Hetzelfde geldt voor de naam van het moederbedrijf de Volksbank.

Met de reorganisatie wil topman Roland Boekhout de Volksbank slagvaardiger en financieel gezonder maken. Er komen 700 tot 750 arbeidsplaatsen te vervallen bij de bank die nu ongeveer 4.500 werknemers telt. Dat banenverlies moet een jaarlijkse structurele kostenbesparing van 70 miljoen euro opleveren. Die ingreep in het personeelsbestand moet voor 1 juli worden afgerond.

Het financiële concern neemt een buitengewone last tot 360 miljoen euro voor de herstructurering. Die last zal volgens het bedrijf een aanzienlijke impact hebben op de jaarwinst, maar er wordt wel verwacht dat er een positief nettoresultaat wordt behaald over 2024. In die voorziening zijn ook extra kosten opgenomen om het toezicht op witwaspraktijken te versterken. Daar worden tijdelijk extra mensen van buitenaf voor aangenomen.

De Volksbank kwam in 2013 in staatshanden door de nationalisatie van SNS Reaal. De overheid zag zich destijds genoodzaakt in te grijpen bij het noodlijdende bank- en verzekeringsconcern. Momenteel wordt door het kabinet een privatisering van de bank onderzocht. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer ziet daar vooralsnog weinig in.

LEES OOK: Zorg voor contant geld thuis in oude sok als betalingssysteem uitvalt door ‘geopolitieke’ cyberaanval: dat adviseert Nederlandse bankenclub