Het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank en het fiscale beleid van de Amerikaanse overheid is onhoudbaar.
De zwakke uitgangspositie van beide partijen – de centrale bank heeft rentes lang kunstmatig laag gehouden en de overheid heeft zeer hoge schulden – heeft als consequentie dat een volgende recessie ‘behoorlijk eng’ zal zijn.
Dat stelt de Amerikaanse miljardair en topbelegger Paul Tudor Jones in een vraaggesprek met topman Lloyd Blankfein van zakenbank Goldman Sachs.
“Ik denk dat het huidige monetaire beleid niet goed houdbaar is. En het fiscale beleid? Een lachertje”, aldus Jones.
De hedgefondsmanager stelt dat rentes veel te laag zijn. De renteniveaus moeten terug naar het gemiddelde van de afgelopen 250 jaar.
Lenen is in de ogen van Jones 'belachelijk' goedkoop. En dat heeft gevolg voor tal van beleggingen: "Als je nu kijkt naar welke belegging dan ook, dan is het uiterst twijfelachtig dat huidige waarderingen houdbaar zijn."
De volgende recessie
Het minst schadelijke scenario is volgens Jones een proces van geleidelijke 'normalisatie'. Dit komt neer op een stapsgewijze stijging van leentarieven die gepaard gaat met een geleidelijke daling van de waarde van verschillende beleggingen (aandelen, obligaties, vastgoed).
Het alternatief is volgens Jones een "schrikbarende instorting."
"Denk eens aan de volgende recessie. Die wordt echt interessant! De volgende recessie is echt angstwekkend, omdat er geen stabilisatoren zijn", aldus de topbelegger. Wijzend op de Amerikaanse regering, stelt Jones dat de overheid al een zeer ruim fiscaal beleid voert.
Voor het monetaire beleid geldt dat de Amerikaanse centrale bank nog maar net bezig is om rentes weer te verhogen; in een recessie-scenario is er daarmee weinig ruimte om bijvoorbeeld rentes die nog altijd niet hoog zijn, serieus te verlagen.
"Wat ik in de afgelopen 40 jaar heb geleerd als het over economische cycli gaat, is dat het heel vaak 'het oude liedje' is", aldus Jones.
De miljardair en investeerder heeft volgens Forbes een vermogen van omgerekend zo'n 4 miljard euro.
Bekijk het volledige interview met Paul Tudor Jones hieronder: