Heb je ook te veel plekken waar je nog heen wilt en te weinig tijd? Met deze route kan je in slechts 14 dagen het beste wat Europa te bieden heeft zien.

De meest interessante vakantiebestemmingen liggen vaak veel dichterbij dan je denkt. Europa heeft tijdens de herfst alles wat een vakantieganger maar kan wensen.

De fjorden in Noorwegen, prachtige dorpen aan de Middellandse Zee, de rauwe schoonheid van de Schotse Hooglanden, goed eten of toch liever aan de heerlijke dranken?

Dat kan allemaal in één vakantie als je goed plant. Dataspecialist Randy Olson heeft op basis van een lijst van Business Insider voor Travelbook de perfecte route berekend om de belangrijkste bezienswaardigheden van Europa in slechts 14 dagen te kunnen beleven. Zonder omwegen en zonder onnodige kilometers.

Dus: 14 dagen als je de bezoeken zo efficiënt mogelijk plant – en zonder getreuzel. Wie rustiger aan doet is volgens schatting van Olson drie maanden kwijt.

Onze collega's van Business Insider Deutschland maakten deze kaart met Google Maps.

 

Hier is je portie avontuur, ontspanning, natuurschoon en cultuur waarna je met recht kunt beweren overal in Europa geweest te zijn.


We beginnen in Amsterdam. Daar laat je de auto natuurlijk nog even staan en ga je op de fiets langs de wereldberoemde grachten. Desgewenst pik je nog even een museum mee.


Dan op naar de Brandenburger Tor in Berlijn. En natuurlijk ook naar de wereldberoemde nachtclubs waar je tot in de vroege uurtjes kunt dansen.

Brandenburger Tor Berlijn


De volgende ochtend gaat het naar het noorden, naar Kopenhagen. Daar is het dan ontspannen geblazen in de tuinen van Tivoli waar het heerlijk flaneren is.


Vanuit Kopenhagen nemen we vervolgens de veerboot naar Noorwegen. Daar wachten in het westen van het land de fjorden op je, die hun imposante schoonheid verkregen door oude gletsjers.


Daarna gaan we nog verder naar het noorden Zweden in. Daar vind je in het ijshotel in Jukkasjärvi en zijn bar de perfecte plek voor een overnachting. Zelfs de glazen zijn van ijs gemaakt.

IJshotel Jukkasjärvi


Op deze breedtegraad bevalt het ons zo goed dat we er nog even willen blijven. En dus rijden we naar Lapland in Finland. Daar hebben we het beste zicht op het adembenemende noorderlicht. Als je wil zelfs vanuit een tent.

Noorderlicht

Foto: Wikimedia Commons


Maar nu is het genoeg geweest met de kou, maar nog niet met de natuur. We rijden naar Estland en gaan daar baden onder de Jägalawaterval, die ook wel wordt aangemerkt als de Niagarawatervallen van de Baltische staten.


Van daar komen we weer terug in dichterbevolkte gebieden en rijden we naar Krakau in Polen. Het bier is hier verrukkelijk en het centrale marktplein wonderschoon.


We zijn dol op schilderachtige oude steden en dus rijden we direct verder naar Praag en slenteren daar over de 615 jaar oude Karelsbrug. En ook hier is alleen het bier al de moeite van de reis waard.


Daarna op naar Wenen waar de oud-Europese cultuur volop aanwezig is. In plaats van bier drinken we hier liever koffie en laten ons de Sachertorte uitstekend smaken.

Wenen


We gaan verder naar Boedapest in Hongarije, en daar kunnen we gelukkig eindelijk uitrusten. We gaan er namelijk naar de beroemde thermale baden. Vooral 's nachts zijn die prachtig!


Eenmaal uitgerust gaan we verder naar Roemenië, naar Sighișoara. Daar werd de persoon op wie Dracula is gebaseerd, Vlad de Spietser, geboren. Maar maak je geen zorgen, hij heeft niet lang geleefd.


Na dit uitstapje, rijden we verder naar Istanboel om even een blik op Azië te werpen. We stappen op één van de vele pontjes en steken de Bosporus over.


Na al die drukte lassen we weer een kleine pauze in. Deze keer gaan we naar het orthodoxe Rilaklooster in de bergen van Bulgarije.


Na het Rilaklooster hebben we genoeg van de rust, maar willen we wel nog wat bijzondere architectuur zien. Daarom rijden we verder naar het zuiden en nemen we de veerboot naar het beroemde Griekse eiland Santorini.


Architectuur, daar willen we meer van! Dus we gaan verder naar het schilderachtige stadje Dubrovnik in Kroatië.


Om toch nog wat van het eilandleven mee te krijgen, gaan we vervolgens via Sicilië naar Gozo, op Malta. Daar genieten we van de prachtige kust.


Italië zelf laten we natuurlijk niet links liggen. We rijden naar de Amalfikust en bezoeken Positano, Ravello en Salerno.


Geen bezoek in Italië is compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad Rome. Bovendien leiden alle wegen ernaartoe. Must see: het Colosseum. Must drink: Italiaanse koffie.


En als we dan toch bezig zijn: in een ruk door naar het Vaticaan en de Sixtijnse kapel.


We dronken lekker bier en goede koffie, daar hoort ook goede wijn bij. Die drinken we natuurlijk in Toscane, waar de Chianti vandaan komt.


We houden van kunst met een hoofdletter K. En dus zetten we koers naar Florence, naar de Uffizi-galerij om ons daar te vergapen aan wat meesterwerken van Sandro Botticelli.


En van daaruit naar Venetië. Hier laten we ons voor de verandering eens vervoeren. En wel per gondel door de kanalen.


We gaan verder. Ditmaal naar Kroatië. Daar maken we een stop op het eiland Pag, waar de beroemde Pager schapenkaas vandaan komt.


Volgende stop is München, bekend om het bier dat rijkelijk vloeit tijdens het Oktoberfest.


Vanuit München zoeken we de sneeuw op, en wel in het Oostenrijkse Innsbruck. Daar kunnen we meteen skiën.


Genoeg van de sneeuw, maar niet van het avontuur! Volgende halte is het Zwitserse Interlaken. Wandelen en de wilde Trümmelbachwatervallen bewonderen.


Daarna wacht ons een geheel ander avontuur. We trekken ons mooiste jasje aan en proberen ons geluk met blackjack en roulette in het Monte Carlo-casino in Monaco. Va Banque, va banque!


Bijtijds stoppen is het devies, anders is ons reisgeld op. De volgende halte is niet ver weg: Nice, de Promenade des Anglais, het strand.


We maken een klein uitstapje landinwaarts. Tot onze knieën waden we door de paarse lavendelvelden in de Franse Provence.


Van daaruit reizen we een tijdlang langs de kust naar Spanje. Eenmaal in Barcelona bekijken we de oude stad, uiteraard bezoeken we ook de beroemde kathedraal van Antoni Gaudi, de Sagrada Familia.


De Middellandse Zee verlaat je niet zonder op Ibiza te zijn geweest. Dus we gaan los in de beruchtste nachtclubs.


Weer op het vaste land van Spanje vereren we Granada met een bezoek. En wat zijn we onder de indruk van de tuinen en de architectuur van het Alhambrapaleis!


De Middellandse Zee ligt achter ons, maar de zon, de zee en het strand nemen we mee naar het Portugese Lagos aan de Atlantische kust.


Na zoveel ontspanning zijn we toe aan wat avontuur. Op naar Pamplona om voor de stieren uit te rennen die naar de arena moeten.  Want dat is me toch een partij gaaf!


Op onze terugreis naar het noorden doen we Parijs aan. Maar we gaan niet uren in de rij staan voor de Eiffeltoren, maar genieten van het uitzicht vanaf de Sacré-Cœur.


Vanuit Parijs gaan we door naar Brussel. Hier vragen we om 'gaufres chaudes' (hete wafels) en genieten ervan met Nutella, aardbeien en banaan.


Vanuit Brussel is het een klein stukje naar Calais waar we de ferry naar de overkant pakken. In Londen snel naar het British Museum dat, net als de meeste musea in de hoofdstad, geen entree heft.


We laten de hectiek van de hoofdstad achter ons en rijden het platteland op, door Salisbury en langs het prehistorische Stonehenge.


Verder naar het westen, alweer de zee! Ditmaal is het Cornwall. Hier bezoeken we Eden Project, een reeks kassen die de biodiversiteit van de plantenwereld behoudt en voor bezoekers toegankelijk maakt.


Tijd voor een boottocht, ditmaal naar Ierland. We landen aan de westkust en slaan een balletje op de green van het beroemde Ballybunion. Van hieruit is het niet ver naar de kliffen van Moher. Die zijn hoog, beangstigend hoog zelfs.


We reizen verder naar het noorden en opnieuw nemen we een ferry. En daar zijn ze! De Schotse hooglanden. Mull of Kintyre! Gevulde schapenpens en doedelzak!


Natuurlijk komen we langs Edinburgh. Net op tijd voor het Fringe Festival, het grootste kunstfestival ter wereld.


De terugreis naar het zuiden is lang. En dan verruilen we het Britse voor de tulpen van de Keukenhof. Na twee weken weer terug in Nederland.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Deutschland.