De Amerikaanse president Donald Trump is ervan overtuigd dat de staat het hoger beroep over de immigratiestop gaat winnen. Zaterdag tekende het ministerie van Justitie hoger beroep aan tegen een uitspraak van de rechter die de immigratiestop per direct heeft opgeschort.
“We gaan winnen”, aldus Trump tegen Reuters. “Voor de veiligheid van dit land gaan we winnen.” Maar het zou wel eens goed kunnen dat Donald Trump zijn eigen glazen heeft ingegooid.
Zaterdag haalde hij hard uit naar de rechter die bepaalde dat de immigratiestop tijdelijk wordt opgeschort. Daardoor werd een decreet van Trump teruggedraaid, waardoor burgers van Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië weer naar de VS mogen reizen als ze een geldig visum hebben.
Trump had juist besloten dat er een volledige immigratiestop uit deze landen in werking werd gesteld, omdat hij de screening van immigranten uit deze landen door wilde lichten.
“De mening van een zogenaamde rechter (…) is belachelijk en moet worden teruggedraaid”, tweette Trump. “De rechter opent de grenzen voor potentiële terroristen en anderen met slechte bedoelingen. Slechte mensen zijn erg blij.”
The opinion of this so-called judge, which essentially takes law-enforcement away from our country, is ridiculous and will be overturned!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 4, 2017
The judge opens up our country to potential terrorists and others that do not have our best interests at heart. Bad people are very happy!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 5, 2017
What is our country coming to when a judge can halt a Homeland Security travel ban and anyone, even with bad intentions, can come into U.S.?
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 4, 2017
Constitutionele crisis
Het komt vaker voor dat presidenten kritiek hebben op de uitspraak van een rechter. Ook Obama haalde eens uit naar de uitspraak van een rechter die negatief uitpakte voor Obamacare. Maar Trump is het niet alleen oneens met de uitspraak - hij trekt de legitimiteit van de rechter zelf ook in twijfel door hem een 'zogenaamde rechter' te noemen, en zich af te vragen of het wel aan de rechtbank is om een dergelijke beslissing te nemen.
Dat Trump de legitimiteit van de rechter in twijfel trekt, wordt door sommigen gezien als een aanval op de scheiding der machten. En dat ligt gevoelig. De Democratische senator Patrick Leahy noemde dat "gevaarlijk", en waarschuwde voor een "constitutionele crisis".
Het kan bovendien de kansen verkleinen op een overwinning in hoger beroep, stelt stelt Jonathan Turley, professor rechten aan de George Washington University, tegen Reuters. "Het zal voor de president moeilijk zijn om de legitimiteit van zijn beleid aan te tonen, als hij zelf de legitimiteit van de rechtbanken in twijfel trekt. Dat bemoeilijkt ongetwijfeld de procesvoering."