- Topbelegger en vermogensbeheerder Bill Smead waarschuwt dat Amerikaanse aandelenbeurzen een zeepbel vormen die inmiddels erger is dan eind jaren negentig, bij de opkomst van het internet.
- Smead wijst er ook op dat de beurs relatief veel particuliere beleggers aantrekt, wat in het verleden een aanwijzing is geweest voor zeepbellen op de beurs.
- Volgens hem is het huidige sentiment in honderd jaar zelden zo euforisch geweest.
- Lees ook: 3 redenen waarom aandelen doorstijgen na de Amerikaanse verkiezingen, volgens zakenbank Goldman Sachs
Toen de Amerikaanse beursveteraan Bill Smead in 1980 zijn eerste baan kreeg bij beursbroker Drexel Burnham Lambert, vroeg zijn vader hem om aandelen te kopen die zouden profiteren van een overwinning van Ronald Reagan bij de presidentsverkiezingen van dat jaar.
Zo gezegd, zo gedaan en nadat Reagan won, steeg de belegging op de dag van de verkiezingen inderdaad in waarde. Dat was een voortzetting van een beursrally die in maart 1980 op gang was gekomen.
Helaas voor zijn vader pakten de volgende achttien maanden minder gunstig uit. Van november 1980 tot juli 1982 zakten aandelenbeurzen weg, waarbij de S&P 500-index met 27 procent daalde, terwijl een recessie de Amerikaanse economie in zijn greep hield.