De superrijken kiezen eieren voor hun geld en verlaten het Verenigd Koninkrijk, voordat de Brexit allerlei onprettige consequenties heeft voor hun bedrijven en vermogen. De droombestemming: Australië.
Het VK is al zo’n dertig jaar een topbestemming voor de wereldwijde superrijken – personen met 1 miljoen dollar of meer op de bankrekening. De laatste tijd vertrekken er echter meer miljonairs dan dat er binnenkomen. Dat heeft alles te maken met de Brexit.
Vorig jaar streken 1.000 miljonairs neer in het VK, maar dat werd ruimschoots tenietgedaan door de 5.000 die vertrokken. Dat blijkt uit cijfers van het consultancybureau New World Wealth, gevestigd in Johannesburg.
De onderzoekers bekeken de aantallen miljonairs en miljardairs tussen 2007 en 2017. In die tien jaar vertrokken 20.000 superrijken uit het het Verenigd Koninkrijk Het totale vermogen daalde ook, met 200 miljard dollar.
De recente daling heeft mede te maken met de onzekerheid rond de Brexit voor ondernemers en investeerders.
De hoge belasting op erfenissen in het Verenigd Koninkrijk speelt ook mee. Miljonairs vertrekken bij voorkeur naar Australië (dat geen erfbelasting heft) en de VS (dat een veel hogere vrijstelling heeft dan het VK).
"Vermogensmigratie is een belangrijke graadmeter voor de gezondheid van een economie", zo meldt het rapport. "Meestal betekent een grote uitstroom van miljonairs dat een land serieuze problemen heeft. Het kan ook een teken zijn van slechte vooruitzichten. Miljonairs zijn vaak de eersten die vertrekken: zij hebben immers de middelen om dit te doen, in tegenstelling tot de middenklasse."
Londen was lang een hotspot voor miljonairs en miljardairs. Het telde in 2017 maar liefst 353.000 miljonairs, 12.000 multimiljonairs (10 miljoen dollar of meer) en ook 47 miljardairs.
"De high-net-worth individuals verkiezen er echter steeds vaker voor om naar andere internationale steden te verhuizen. Vooral Sydney, Melbourne, New York en Genève zijn populair."
Velen komen terecht in Australië. Vorig jaar verhuisden er maar liefst 10.000 superrijken naar Australië, de hoogste groei van alle landen. De VS was nummer twee met 9.000.
Dit verhaal verscheen oorspronkelijk op Businesss Insider Australia