Het streekvervoer in het hele land ligt maandag en dinsdag plat. De voorzieningenrechter in Utrecht heeft donderdag besloten de staking van de werknemers bij de regionale vervoersbedrijven niet te verbieden. De vakbonden FNV en CNV hadden de staking aangekondigd om hun eisen voor een nieuw cao kracht bij te zetten, de werkgevers in het openbaar vervoer (VWOV) probeerden daar via een kort geding vergeefs een stokje voor te steken.
De staking houdt in dat 30 april en 1 mei nergens streekbussen rijden. Ook alle regionale treinen die niet van NS zijn, rijden die dagen niet. De 48-uursactie begint maandagochtend vroeg met de eerste rit en eindigt dinsdagavond met de laatste rit.
Het stadsvervoer in Amsterdam (GVB), Den Haag (HTM) en Rotterdam (RET) valt niet onder de actie. Zij hebben een andere cao.
Maatschappelijke ontwrichting
De VWOV had een verbod geëist, omdat de 48-uursactie in hun ogen onrechtmatig is. Ze vonden dat de cao-onderhandelingen nog bezig waren en stelden door de acties veel maatschappelijke ontwrichting zou ontstaan. Maar de rechter vindt in dit geval dat het recht om te staken zwaarder weegt dan de schade en hinder die zou ontstaan. De VWOV is enorm teleurgesteld in de uitkomst voor al onze reizigers, meldt voorzitter Fred Kagie. In de vereniging zitten Arriva, Connexxion, EBS, Keolis en Qbuzz.
De FNV vindt de uitspraak ,,volkomen terecht. Werkgevers knijpen de chauffeurs al jaren steeds verder uit, de rijtijden worden steeds krapper en er is geen tijd voor pauzes. We willen keiharde afspraken in de cao. Werkgevers hebben het helemaal zelf in de hand”, aldus FNV-bestuurder Paula Verhoef.
Ook CNV-onderhandelaar Hanane Chikhi is tevreden, maar ze heeft tegelijk een dubbel gevoel. ,,Buschauffeurs en machinisten staken echt niet voor hun lol. Maar dit gaat wel ergens over: een nieuwe cao voor 12.000 werknemers. Betere afspraken over loon, werkdruk en plaspauze zijn niet alleen van belang voor de werknemers. Het raakt óók de service en veiligheid voor passagiers.''
Volgens de vakbonden is de actiebereidheid groot. Op 1 mei, de dag van de Arbeid, organiseren de bonden een manifestatie in Den Haag.