Nederlanders zijn steeds meer kwijt aan hun huis. Gemiddeld wordt er nu 37 procent van het inkomen uitgegeven aan woonlasten; 2 procentpunt hoger dan drie jaar geleden, zo meldt het Financieele Dagblad (FD) op basis van gebiedsontwikkelaar BPD onder vierduizend consumenten.
Nederlanders geven daarmee relatief meer uit aan hun huis dan de Fransen (35 procent) en de Duitsers (33 procent).
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) raadt aan maximaal 33 procent van het inkomen uit te geven aan woonlasten.
Nederlanders krijgen wel meer waar voor hun geld: Nederlanders betalen gemiddeld tussen de 2900 en 3900 euro per vierkante meter; in Duitsland liggen die bedragen al gauw boven de 4000.
Vooral de lage en middeninkomens in Amsterdam en Utrecht zijn de klos, zegt Desirée Uitzetter, directeur gebiedsontwikkeling bij BPD, tegenover het FD. “Mensen met lage en vooral middeninkomens worden de stad uitgejaagd. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling.” Voor een goed lopende economie zijn er volgens Uitzetter mensen nodig die in de buurt wonen.
Hoge vraag
De huizenprijzen van koopwoningen schieten omhoog doordat de vraag naar nieuwe woningen niet bijgehouden kan worden. Daarnaast gaan ook de grondprijzen en bouwkosten omhoog, waardoor woningen duurder zijn.
Verder zijn veel mensen geconfronteerd met een inkomensdaling tijdens de economische crisis, waardoor de kosten relatief ook toenemen.
Huren duurder
Het huren van een huis is nòg duurder geworden; huurders geven gemiddeld 41 procent van hun inkomen uit aan hun woning. De hypotheekrentes zijn de afgelopen jaren gedaald, maar de huren zijn gewoon verder gestegen, zelfs die bij de corporaties.
BPD, dat dit jaar zo'n tienduizend woningen bouwt in Europa, zoekt naar manieren om woningen goedkoop te houden. Zo wordt er bijvoorbeeld geëxperimenteerd met kleinere appartementen met gemeenschappelijke ruimtes, of kortingen op koopwoningen die moeten worden terugbetaald bij de verkoop van de woning.