Stel je leent 300 euro aan een vriend.
Vervolgens raken jullie in onmin en hoewel je vriend beargumenteert dat de economie niet lekker loopt en hij daarom coulance verwacht, is de rechter het daar niet mee eens. Die meent: jij moet je geld terugkrijgen.
Schoorvoetend gaat de vriend akkoord – maar niet voordat hij een nieuwe 300 euro leent bij je om de eerste lening terug te betalen.
Dit is ongeveer wat er in het eerste decennium van deze eeuw gebeurde tussen Donald Trump en Deutsche Bank. Toegeven, het bedrag ligt iets hoger: 330 miljoen dollar voor de ontwikkeling van een vastgoedproject in Chicago. De bank eiste in 2008 40 miljoen dollar terug, maar Trump betoogde dat Deutsche Bank medeschuldig is aan de kredietcrisis.
Are you **** kidding me?
De rechter steunde Trump destijds niet en oordeelde dat hij het geld moest terugbetalen. En dat is, schrijft Rolling Stone in een interview met Rusland-journalist Luke Harding, waar het verhaal een opvallende wending neemt.
Trump leende het geld van Deutsche Bank. Om terug te betalen aan de vastgoedtak van Deutsche Bank, overtuigde de zakenman de afdeling privéfinancieringen van de bank om een lening aan te gaan.
In zijn nieuwe boek schrijft Harding: "De beslissing om te blijven lenen aan Trump was buitengewoon, bizar zelfs. Werknemers van de bank in New York waren verbaasd. Toen een bankier gevraagd werd of het normaal om geld te geven aan een klant met een slechte reputatie bij het terugbetalen van leningen, en een juridische veroordeling, reageerde hij met: 'Are you fucking kidding me?'"
En dat is niet alles. In de voorbije twintig jaar leende Deutsche Bank vaker aan Trump. De Duitse krant Die Zeit vergelijkt de twee met de zielige klasgenoten die zonder date naar het gala moeten. "Je hebt altijd een stel jongens en meiden waar niemand mee wil omgaan. Dus gaan ze alleen. Trots en een beetje verdrietig. Echter in de loop van de avond gebeurt er soms iets wonderbaarlijks met de eenzamen: ze vinden elkaar."
Relatie van Trump met Deutsche Bank
Inmiddels ligt de relatie van Trump met Deutsche Bank onder een vergrootglas. De speciaal aanklager Robert Mueller zou met zijn team stukken hebben opgevraagd bij de bank. Die documenten zouden betrekking hebben op de financiën van Trump, zijn familie en zijn medewerkers. Deutsche Bank weigert uiteraard om te zeggen of dit inderdaad het geval is.
De twee impopulaire gala-partners deden voorheen volop zaken. Journalist Harding schat dat Trump meerdere Deutsche Bank-leningen heeft ter waarde van in totaal zo'n 300 miljoen dollar.
Des te opvallender is het dat Deutsche Bank van oudsher ook warme banden heeft onderhouden met Vnesjtorgbank, huisbankier van het Kremlin. Deutsche Bank heeft begin dit jaar boetes gekregen in verband met het witwassen van geld voor Russische oligarchen via Moskou, Londen en New York.
Vooralsnog, zegt Rusland-specialst Harding, zijn dit twee parallelle, losstaande verhalen. Deutsche Bank die witwast via Kremlin-bank VTB en Trump die geen problemen heeft om bij de Duitsers te lenen. "Vooralsnog komen deze lijnen niet bij elkaar."