- Na de waanzinnige aandelenrally in het eerste kwartaal van 2024 is de beurs in rustiger vaarwater terecht gekomen.
- In de VS is het tempo er bij de brede S&P 500-index een beetje uit.
- Sommige beursexperts zien een correctie aankomen, nu de Amerikaanse inflatie hardnekkiger blijkt dan verwacht en de spanning in het Midden-Oosten toeneemt.
- Lees ook: Rabocertificaten leveren meer dan 6% rendement op: dat wordt duur voor de bank en die wil voor €1 miljard certificaten inkopen
De waanzinnige beursrally van de afgelopen maanden is misschien eindelijk aan het afkoelen.
Sinds eind oktober vorig jaar is de brede S&P 500-index in de VS met maar liefst 27 procent gestegen dankzij sterke economische cijfers en de AI-hype. Maar de afgelopen weken is deze toonaangevende aandelenindex met bijna 4 procent gedaald.
Volgens sommige beursexperts kan de terugval die sinds eind maart is ingezet, nog wat meer tractie krijgen.
Er lijken twee grote fundamentele risico’s te zijn voor de beursrally. Op de eerste plaats is er het aanhoudende conflict in het Midden-Oosten. Nadat Hamas Israël aanviel op 7 oktober 2023, heeft Israël hard teruggeslagen in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook.
Iran steunt militante groeperingen in Gaza en Libanon om aanvallen tegen Israël te lanceren. Na een Israëlische aanval op het Iraanse consulaat in Syrië, mengde Iran zich zaterdag direct in het conflict door raketten op Israël af te vuren. En donderdagnacht reageerde Israël daar weer op.
Het conflict heeft invloed op de olieprijzen, die dit jaar weer aanzienlijk zijn gestegen. Als de spanningen aanhouden, zou de neerwaartse trend op de aandelenmarkt nog maar net begonnen kunnen zijn, denkt beleggingsstrateeg James Demmert van adviesbureau Main Street Research.
"De omvang van deze beurscorrectie zal voor een groot deel afhangen van wat er in het Midden-Oosten gebeurt, inclusief hoe Israël reageert op de aanval van Iran en hoe andere spelers in de regio, zoals Hezbollah, op de situatie reageren", aldus Demmert deze week in een rapport. "Elke escalatie van de huidige spanningen leidt waarschijnlijk tot een verdere daling van aandelen."
Het andere risico voor de markt is de hardnekkige inflatie in de VS. De Amerikaanse consumentenprijsindex is op jaarbasis nog niet onder de 3 procent gedoken. De mogelijkheid dat olieprijzen hoog blijven, kan de stijging van consumentenprijzen verder aanwakkeren. Verder kan de Amerikaanse sterke arbeidsmarkt er voor zorgen dat de consumentenvraag relatief sterk blijft.
Hogere inflatie betekent dat de Federal Reserve de beleidsrente waarschijnlijk langer op een hoger niveau zal houden, waardoor de economie meer onder druk komt te staan en obligaties relatief aantrekkelijker worden, als rentes ook hoger blijven.
Eind 2023 werd verwacht dat de Federal Reserve de beleidsrente al in maart zou verlagen. Maar nu er meer gegevens over de arbeidsmarkt en de inflatie bekend zijn, denken beleggers dat een renteverlaging op zijn vroegst in juli aan de orde is.
"Wat de inflatie betreft, is er voor de derde maand op rij sprake van hoger dan verwachte inflatiecijfers. Daarmee is de kans op een renteverlaging in juni uitgesloten", geeft technisch analist en hoofdstrateeg Adam Turnquist van LPL Financial aan.
Turnquist stelt dat er vanuit een technisch perspectief ook risico's zijn voor de recente rally. In de afgelopen weken is de rente op 10-jarige Amerikaanse staatsleningen gestegen van 4,2 procent naar 4,66 procent.
De stijging van de rente tot boven het niveau van 4,35 procent is volgens Turnquist een "omslagpunt" voor de risicotolerantie van beleggers. De S&P 500-index is nu onder het 20-daags voortschrijdend gemiddelde gedoken, net als afgelopen zomer toen de rente steeg tot boven de 4,35 procent.

Tom Essaye, de oprichter van Sevens Report Research, ziet ook tekenen van technische zwakte. Een daarvan is het niveau van de breedte bij het verkoopgolfje op de aandelenmarkt van afgelopen week.
"De marktbreedte is afgelopen week verzwakt, toen het percentage aandelen in de S&P 500 dat boven het 50-daags voortschrijdend gemiddelde handelde met 30 procent daalde tot slechts 41 procent (dus 150 S&P-aandelen zakten afgelopen week onder hun 50-daags voortschrijdend gemiddelde)", schreef Essaye deze week in een rapport.
"Het komt erop neer dat de 'sell-off' breed van aard was en dat hebben we niet meer gezien sinds juli 2023", aldus Essaye.

Toch valt nog te bezien of de recente ommekeer op de aandelenmarkt veel om het lijf heeft. De pessimisten op de aandelenmarkt hebben de afgelopen anderhalf jaar herhaaldelijk ongelijk gekregen en dat zou deze keer ook weer het geval kunnen zijn.
Hoe kunnen beleggers hun portefeuille beschermen?
Beleggingsstrateeg Solita Marcelli van zakenbank UBS stelt dat de toegenomen risico's een goede aanleiding geven om te beleggen in kwaliteitsaandelen, ofwel bedrijven met een trackrecord van solide winsten.
Daarnaast is diversificatie van beleggingen over verschillende categorieën en landen verstandig, schrijft ze in een recent rapport. "Het UBS Global Investment Returns Yearbook, dat financiële markten analyseert die teruggaan tot 1900, laat zien dat een portefeuille gediversifieerd over 21 landen 40 procent minder volatiliteit zou hebben ervaren in die periode dan een gemiddelde belegging in één land. En een portefeuille met een 60/40 verdeling over aandelen en obligaties heeft slechts in 5 procent van de gevallen een negatief rendement opgeleverd over een horizon van vijf jaar, en nooit over een horizon van 10 jaar."
Demmert van Main Street Research heeft een eenvoudigere strategie: kopen als de koersen wat verder zijn gezakt. "Wij kopen bij deze beurscorrectie, omdat we denken dat er een nieuwe bull markt voor de lange termijn is ontstaan, vanwege de opkomst van kunstmatige intelligentie. Deze nieuwe bull markt kan nog zeven tot negen jaar aanhouden, omdat AI naar verwachting leidt tot aanzienlijke productiviteitswinsten voor bedrijven over de hele linie, wat de bedrijfswinsten zal versterken."
Essaye van Sevens Report Research is daar veel sceptischer over. Hij vindt de verhouding tussen risico en rendement bij aandelen op dit moment niet aantrekkelijk. Als je nog niet belegd bent, is het waarschijnlijk beter om aan de zijlijn in contanten te blijven zitten, volgens Essaye. Je kunt dan afwachten of de opwaartse trend wordt bevestigd of dat de dip aanhoudt.