Maak iedere maand een ronde door uw bedrijf. Praat met mensen en noteer klachten, gebreken en onvolkomenheden. Zo vergroot je de veiligheid en het werkplezier van je medewerkers, aldus de afdeling risicobeheersing bij Interpolis. Zij leveren ook zelfinspectie-checklists.
We weten dat u als ondernemer regelmatig inspecteurs over de vloer krijgt. De een controleert de brandveiligheid, de ander de milieuveiligheid en weer een ander checkt of u voldoet aan de Arbo-eisen.
Maar de beste inspecteur komt niet bij u langs. Dat bent u namelijk zelf. Als u slim bent, houdt u namelijk periodiek zelfinspecties. Daarmee voorkomt u niet alleen eventuele boetes van die externe inspecteurs, u vergroot zo ook de veiligheid en betrokkenheid van uw personeel.
Het dak op
Maak elke maand een ronde door uw bedrijf. Inspecteer bekende ruimtes, maar vooral ook ruimtes waar u normaal nooit komt. Ga het dak ‘ns op. Kijk in de technische ruimtes. En maak buiten een rondje, ook in de verlaten hoekjes waarvan u niet eens wist dat ze bestonden.
U zult versteld staan van wat u tegenkomt als u zo’n zelfinspectie systematisch en met een goede checklist uitvoert. Blusapparaten die ontbreken of niet werken. Vluchtgangen die afgesloten blijken of versperd zijn door troep. Dakgoten die vol gegroeid zijn. Raampjes waardoor het wel erg makkelijk inbreken is. Brandbare opslag in de serverruimte.
Checklists
Als afdeling risicobeheersing bij Interpolis hebben we veel ervaring met het op een goede manier opzetten van zulke zelfinspecties. Dat hebben we in een overzichtelijke whitepaper beschreven, met tientallen tips. We hebben ook een aantal generieke checklists toegevoegd, al moet u die natuurlijk aanpassen aan de omstandigheden van uw eigen bedrijf. Als u daar prijs op stelt, verzorgen we zelfs graag een presentatie aan u en uw medewerkers over het opzetten van zelfinspecties.
Een paar belangrijke tips uit de whitepaper willen we hier kort aanstippen.
Tips
Neem steeds andere medewerkers mee tijdens de zelfinspectie. De een let namelijk op heel andere dingen dan de ander. Maar leid de inspectie zelf en praat met de mensen die u onderweg tegenkomt. Zo hoort u niet alleen wat er leeft – van irritant knipperende tl-balken tot gaten in de vloer – maar toont u ook betrokkenheid. Leuk dat de baas een keer langskomt. Er zijn helaas genoeg bedrijven waar de algemeen directeur weinig andere ruimtes kent dan zijn eigen gang en een paar vergaderzalen.
Geef steeds op de checklist aan wat er moet verbeteren. Wie dat gaat doen. En op welke termijn het geregeld moet zijn. Geef ook objectieve rapportcijfers voor wat u aantreft. Het is natuurlijk de bedoeling dat die cijfers oplopen naarmate u meer van zulke periodieke zelfinspecties hebt uitgevoerd. Interpolis kan helpen bij het opstellen van beoordelingscriteria.
Bewustwordingsproces
De veiligheid zal door zulke zelfinspecties sterk verbeteren. De werkruimtes zullen er ook leefbaarder en aangenamer door worden (eindelijk die irritante gebreken verholpen). Maar last but not least leiden zulke zelfinspecties ook tot een bewustwordingsproces. Medewerkers leren waar de blusapparaten hangen. Hoe ze bij brand weg het pand het best kunnen verlaten. Waarom de vluchtweg vrij moet blijven.
En u als manager leert uw eigen bedrijf goed kennen. Want zeg eens eerlijk, in hoeverre lijkt u op die directeur met wie ik onlangs voor het eerst zo’n zelfinspectieronde aflegde. ‘Weet je’, zei hij, ‘ik werk hier nu al tien jaar. Maar hier ben ik echt nog nooit geweest.’
Meer informatie of stel uw vraag aan de Interpolis Preventiedesk op [email protected].
In een reeks bijdragen laat Interpolis bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Interpolis is partnerexpert van Z24.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl