De smartphonewereld bestaat nog steeds voornamelijk uit zwarte, rechthoekige touchscreens, maar daar komt langzaam maar zeker verandering in. Een toenemend aantal fabrikanten produceert tegenwoordig vouwbare, rechthoekige touchscreens, oftewel flip-phones.

Het bekendste voorbeeld en waarschijnlijk de versie die je het meest ziet, is de Samsung Galaxy Z Flip, waarvan we nu alweer aan de zesde versie toe zijn. Maar ook Motorola heeft zich op de vouwbare telefoon gestort en doet dat met een stukje historie. De nieuwe smartphone draagt namelijk dezelfde naam als de legendarische mobiele telefoon die dicht te klappen was: de Motorola Razr. Jammer is wel dat de nieuwste Razr 50 Ultra nergens meer lijkt op het icoon uit de jaren ’90.

Op dit moment vormen de Flip6 en de Razr 50 Ultra het summum van de vouwbare telefoonmarkt. Ze kosten nagenoeg hetzelfde, hebben vrijwel dezelfde specificaties en afgezien van enkele millimeters, zijn ze ook even groot.

Dat maakt het lastig om tussen de twee te kiezen als je geen voorkeur hebt voor de vormgeving van één van beide apparaten. Ook heb je vaak niet de mogelijkheid om de twee eens naast elkaar te leggen en te ontdekken welke beter bij jou past.

Gelukkig kregen wij die mogelijkheid wel. Dit viel ons op.

Links de Motorola Razr 50 Ultra. Rechts de Samsung Galaxy Z Flip6.
Links de Motorola Razr 50 Ultra. Rechts de Samsung Galaxy Z Flip6.
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

1. Vormgeving: kekke kleurtjes Flip6 of nepleer bij de Razr

Zoals gezegd is de vormgeving iets persoonlijks. Of je voor de kekke kleurtjes van de Flip6 gaat, of meer houdt van het alternatieve nepleer aan de buitenkant van de Razr is dan ook aan jou. Dat neemt niet weg dat wij tijdens ons gebruik enkele dingen opmerkten, waaronder de ligging in de hand.

Dankzij de afgeronde behuizing van de Razr voelt deze beduidend comfortabeler in het gebruik. Ook maken de ronde randen het makkelijker om je duim tussen het scherm te wurmen, waardoor het eenvoudiger is om de telefoon met een hand te openen.

Daarnaast voelt de Motorola door het materiaalgebruik op de achterkant wel iets goedkoper aan, wat versterkt wordt door het lagere gewicht. Je zou dat laatste ook als voordeel kunnen zien, maar dat neemt niet weg dat de Samsung door zijn hogere gewicht luxer aanvoelt.

Ook de stevige randen van ‘Armor Aluminium’ en de achterkant van glas dragen hieraan bij. Wij vinden daarnaast dat de rechte randen meer grip bieden, waardoor je altijd het gevoel hebt dat je de telefoon steviger vast kunt houden.

2. Beeld en geluid: verschil videobeeld

Ja, schermen, want deze telefoons hebben er twee. Laten we beginnen met de hoofdschermen. Deze doen op het eerste gezicht niet voor elkaar onder. Bij gewoon daglicht of in de avond zul je moeite hebben om verschillen op te merken, afgezien van wat kleurinstellingen.

Duidelijkere verschillen komen naar boven bij fel licht of HDR-video's. Daar presteert de Flip6 duidelijk beter. Hij heeft dan ook een hogere maximale lichtopbrengst en dat is in deze omstandigheden te merken. Videobeeld knalt net wat lekkerder van het scherm en op een goeie zomerdag heb je wat minder moeite om te zien wat er op je scherm gebeurt.

Boven de Samsung Galaxy Z Flip6. Onder de Motorola Razr 50 Ultra
Boven de Samsung Galaxy Z Flip6. Onder de Motorola Razr 50 Ultra
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Het scherm aan de buitenkant is dan weer een heel ander verhaal. Het scherm van de Motorola is aanzienlijk groter, helderder en heeft een betere verversingssnelheid. Aangezien je dit scherm vaker gebruikt dan je waarschijnlijk denkt, is dat toch best belangrijk. Daarbij komt dat Motorola standaard meer toepassingen toelaat op het kleinere scherm, wat de dichtgeklapte telefoon makkelijker in gebruik maakt. Een duidelijke winnaar op dit gebied.

Mocht je er dan een keer voor kiezen om films te kijken op je vouwtelefoon, dan heeft de Samsung niet alleen het betere scherm, maar ook de betere speakers. De Razr 50 Ultra klinkt net wat blikkeriger en scheller dan de speakers van de Flip6.

3. Prestaties: processor, opslagruimte

Qua prestaties zijn de telefoons op papier erg aan elkaar gewaagd. De Razr heeft de langzamere processor van de twee. Hij doet het met de Snapdragon 8s Gen 3, waar de Flip6 de nieuwste Snapdragon 8 Gen 3 heeft.

Qua opslag zijn er ook verschillen, want de Razr heeft 512 GB opslag tegenover de 256 GB van de Flip6. Beide toestellen hebben overigens standaard 12 GB werkgeheugen.

Hoewel de twee op papier dus amper wat schelen, merkten wij dat de Flip6 toch net wat prettiger in gebruik was. Hij was merkbaar sneller met het uitvoeren van de dagelijkse taken en het switchen tussen apps.

Qua software zouden we in eerste instantie gaan voor Motorola’s Hello UX aangezien die wat minder aanpassingen heeft gedaan aan de standaard Android-ervaring. Aan de andere kant biedt Samsungs OneUI wat kleine voordelen zoals het makkelijker en sneller veelgebruikte opties kunnen vinden. Een kale Android-installatie heeft overigens nog steeds de voorkeur boven beide.

Links de Motorola Razr 50 Ultra. Rechts de Samsung Galaxy Z Flip6.
Links de Motorola Razr 50 Ultra. Rechts de Samsung Galaxy Z Flip6.
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

4. Camera’s: groothoeklens bij Flip6

Beide fabrikanten kozen voor dezelfde 50 megapixel hoofdcamera en daar houden de overeenkomsten direct op. De Samsung Galaxy Z Flip6 heeft naast de hoofdcamera namelijk een groothoekcamera, waar de Motorola Razr 50 Ultra een telelens met 2x zoom heeft. Dat laatste is een ietwat rare keuze wat ons betreft, want met een 50 megapixel hoofdcamera kan je met de bekende software trucjes die 2x zoom ook wel halen. De groothoeklens biedt daarmee dus meer afwisseling en meer mogelijkheden.

Op het gebied van kwaliteit kunnen we verrassend kort zijn: die is bij beide telefoons erg goed. Je moet je best doen om de verschillen te ontdekken buiten de kleurinstellingen om: de Samsung schiet wat neutralere foto’s, terwijl de Motorola de kleuren iets meer verzadigd. Een kwestie van smaak, laten we maar zeggen.

5. Laden en updates: snellader bij Motorola Razr

Snelladen kunnen beide telefoons, maar wat opvalt is dat Motorola de benodigde 68 watt-lader in de doos meelevert. De doos van de Flip6 bevat, ook na een dubbele controle, toch echt geen lader. De kans is groot dat je die natuurlijk al hebt, maar toch iets om rekening mee te houden.

Links de Motorola Razr 50 Ultra. Rechts de Samsung Galaxy Z Flip6.
Links de Motorola Razr 50 Ultra. Rechts de Samsung Galaxy Z Flip6.
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Waarschijnlijk moet het bijleveren van de lader compenseren voor het gebrek aan updates, want na 4 jaar houdt het toch echt op bij Motorola. Dat is tegenwoordig erg weinig in een wereld waar vrijwel standaard 7 tot 8 jaar wordt geboden. Iets wat Samsung dan ook wel doet. Gelukkig is het voor Motorola heel makkelijk om hun belofte met nog 3 tot 4 jaar op te rekken.

6. Prijs: scherpe aanbiedingen voor Flip6

De adviesprijs van zowel de Samsung als de Motorola ligt rond de 1.200 euro. Maar zoals vaker met Android-telefoons gebeurt, gaan die adviesprijzen al relatief snel op de schop.

De Flip6 is tijdens het schrijven van deze review al te krijgen voor rond de 850 euro, terwijl de Razr 50 Ultra nog meer dan 1.100 euro kost.

Nu geven we wat de prestaties betreft per saldo de voorkeur aan de Samsung Galaxy Z Flip6, al is het verschil tussen de twee telefoons niet groot. Bij een prijsverschil van meer dan 250 euro wordt de keuze wat ons betreft eenvoudiger.

Samsung heeft net wat betere keuzes gemaakt met camera’s, hoofdscherm en processor. Dat het buitenste scherm van de Motorola groter is en meer opties biedt, is een offer dat we bereid zijn te doen. Breng jij liever het offer op de andere delen dan op het buitenste scherm, dan kun je er nog steeds zeker van zijn dat je met de Motorola Razr 50 Ultra een prima telefoon aanschaft.

LEES OOK: Deze telefoon is deels van hout gemaakt: zo bevalt de Motorola Edge 50 Ultra