• De Russische roebel heeft dit jaar een opvallend herstel laten zien.
  • Het vooruitzicht op een mogelijk einde aan de oorlog in Oekraïne werkt positief voor de Russische munt.
  • Onderliggend kampt de Russische economie echter met zeer grote problemen, volgens valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – Op valutamarkten is de Russische roebel de grote winnaar van de gesprekken die de Verenigde Staten en Rusland in Saudi-Arabië voeren over een mogelijke vrede in Oekraïne. De Russische munt is sinds de jaarwisseling met bijna 20 procent omhoog geschoten.

Die rally vormt een flink contrast met het koersverloop van de Oekraïense grivna. Bij deze munt lijkt de koers zich, na een glijvlucht in de afgelopen jaren, hooguit wat te stabiliseren.

De opleving van de roebel heeft echter een wat zwakkere basis dan je op het eerste gezicht zou denken. De economische groei van Rusland is teruggevallen van bijna 6 procent in 2021 – het jaar voor de inval van Oekraïne – tot iets meer dan 1 procent in het lopende jaar. Het is bovendien volledig te danken aan de toenemende activiteit in de oorlogsindustrie dat de groei niet is omgeslagen in een krimp.

Groot tekort aan alles in Rusland

Als er daadwerkelijk een eind aan de strijd komt, kan dat ervoor zorgen dat Russische fabrieken weer op volle kracht gaan draaien. Door personeelstekort benut het land momenteel namelijk slechts 80 procent van de productiecapaciteit.

In combinatie met het effect van westerse sancties, zorgt die onbenutte capaciteit ervoor dat op allerlei markten schaarste is ontstaan. Hierdoor is de inflatie omhoog geschoten tot bijna 10 procent eind vorig jaar.

De gevoelstemperatuur van de inflatie lag zelfs nog hoger. Volgens schattingen van de Russische centrale bank (CBR) heeft de inflatie tussen de oren van consumenten een niveau bereikt van 16 procent.

In een poging om de koopkrachtdaling onder controle te krijgen, is de beleidsrente door de centrale bank al verhoogd tot 21 procent. Rusland zou de inflatie onder controle kunnen krijgen door de beleidsrente nog hoger te zetten.

Europa kan economische impuls krijgen bij wederopbouw van Oekraïne

Voorlopig steekt president Vladimir Poetin daar een stokje voor. Hij kiest voor een lagere rente om te voorkomen dat de rentelasten van oligarchen en hun bedrijven te hoog oplopen. Hoewel Rusland in theorie invloed heeft op de hoge inflatie, geldt dat niet voor de impact van westerse sancties.

Europa zal heel terughoudend blijven met het aanknopen van nieuwe handelsrelaties, terwijl daar bij de Verenigde Staten een flink prijskaartje aan zal hangen.

De grootste winnaar van een staakt-het-vuren is uiteraard de Oekraïense bevolking. Op valutagebied valt er voor de euro en vooral Europa mogelijk meer te winnen dan voor Rusland.

De wederopbouw van Oekraïne kan de economie op het continent een boost geven. Bovendien wordt een Europa dat beter samenwerkt en minder aan de Verenigde Staten hangt, in de toekomst minder snel een speelbal van de internationale geopolitiek dan nu het geval is.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.