Aandelenmarkten hebben al een voorschot genomen op het economische herstel, op het moment dat de economie weer op kan.

Grondstofprijzen hebben wat dit betreft nog een een inhaalslag te maken. Dit is van belang voor grondstofrijke landen, zoals Rusland en Brazilië.

Voor de Russische roebel en de Braziliaanse real liggen er herstelkansen, aldus valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – Zodra de economische groei straks aantrekt, gaat de vraag naar grondstoffen toenemen. Een groeiende vraag lokt doorgaans hogere prijzen uit. Dat is goed nieuws voor landen die veel grondstoffen uitvoeren.

Sinds eind maart vorig jaar heeft Australië als ’s werelds grootste leverancier van ijzererts de koers van zijn munt met ruim 25 procent zien stijgen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Ook de munt van buurland Nieuw-Zeeland wordt meegezogen in de rally. Hoewel het land geen metalen of andere grondstoffen opgraaft, is de uitvoer van zuivel en (schapen)vlees een belangrijke inkomstenbron.

Een groeiende grondstofvraag speelt echter slechts voor een klein deel mee bij de stijging van de dollaridoo en de kiwi (respectievelijk de Australische en de Nieuw-Zeelandse dollar). Minstens zo belangrijk is dat de economie van beide landen relatief veel minder zwaar geraakt wordt door de Covid-19-pandemie dan de Amerikaanse.

Dat geluk hebben andere grondstofleveranciers niet. De waarde van de Russische roebel en Braziliaanse real staat de afgelopen maanden onder druk, ondanks stijgende prijzen van ijzererts, olie en andere industriële grondstoffen.

Het Covid-19-virus houdt flink huis in beide landen. Om de economie op de rails te houden, heeft Brazilië een enorm pakket steunmaatregelen doorgevoerd. Ondertussen heeft de centrale bank de rente verlaagd tot 2 procent, het laagste niveau ooit.

Russische rente naar 15%? Deze keer niet!

De Russische economie is vorig jaar hard geraakt door de sterke daling van de olieprijs. In het verleden had de Russische centrale bank een simpele oplossing om in dat geval de roebel overeind te houden. De rente ging gewoon net zo ver de lucht in tot er een bodem onder de munt lag.

In 2015 verhoogde centrale bank de rente van 5,5 procent naar 15 procent binnen enkele maanden. Dat was nu echter geen optie omdat de economische schade door de pandemie nog veel groter dreigde te worden. Gevolg is dat de Russische roebel relatief zwak is blijven presteren.

Toch zijn er ook valuta’s van grondstoflanden die het wel goed doen. De Zuid-Afrikaanse rand is daarvan een goed voorbeeld, met een rally van 20 procent ten opzichte van de dollar binnen een half jaar. Die stijging is niet alleen te danken aan de grote export van goud en andere grondstoffen, maar vooral ook aan het vooruitzicht dat het land op woensdag 24 februari een sluitende begroting presenteert.

Zodra het coronavirus onder controle komt en de economie aantrekt, krijgen grondstofexporteurs zoals Rusland en Brazilië meer ruimte om fiscaal orde op zaken te stellen. Als de prijzen van ijzererts, koper en andere industriële grondstoffen blijven klimmen, is dat een aanwijzing dat de roebel en real mogelijk een mooie inhaalslag gaan maken.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.