- De Russische economie kan last krijgen van een uitbreiding van de oorlog in Oekraïne tot Russische grensregio’s.
- Russisch grondgebied, zoals de regio Belgorod, werd onlangs getroffen door beschietingen, waardoor veel inwoners op de vlucht zijn geslagen.
- Grootschalige gevechten in grensregio’s kunnen de groei van de Russische economie beperken tot 0,8 procent in 2023.
- Lees ook: Rusland geeft op jaarbasis naar schatting ruim €60 miljard uit aan de oorlog in Oekraïne – dat is eigenlijk verrassend weinig.
De Russische economische groei dreigt te stagneren, nu de oorlog in Oekraïne zich uitbreidt en overslaat naar grensregio’s, waardoor tienduizenden mensen op de vlucht zijn geslagen.
Russisch grondgebied, zoals de regio Belgorod, is de afgelopen weken herhaaldelijk getroffen door luchtaanvallen. Ook in enkele steden, zoals Koersk en Krasnodar, wordt melding gemaakt van drone-aanvallen.
Volgens Bloomberg Economics kunnen grootschalige gevechten in grensregio’s de groeivooruitzichten van de Russische economie voor dit jaar verlagen tot 0,8 procent.
De Russische Centrale Bank voorspelt dat de economie dit jaar met 2 procent groeit en eind volgend jaar het niveau van vóór de oorlog zal bereiken.
Aangezien een tiende van de Russische bevolking in de grensregio woont, zouden wijdverspreide gevechten daar volgens Bloomberg Economics de economische groei al in het derde kwartaal kunnen drukken.
Shebekino, een grensstad die bekend staat om de productie van pasta, wordt bijvoorbeeld getroffen door beschietingen. Bijna de hele bevolking van 40.000 mensen is gevlucht en de overheid biedt financiële hulp aan fabrieken kampen met personeelstekorten.
In mei eisten twee Russische paramilitaire groeperingen die zich aan de kant van Oekraïne hebben geschaard, de verantwoordelijkheid op voor de aanvallen in Belgorod. Ze zeiden dat ze een einde wilden maken aan het bewind van president Vladimir Poetin in Rusland.
De Russische economie staat onder druk door de westerse sancties, die hebben bijgedragen aan een daling van de olie- en gasinkomsten van het Kremlin.
Vrijdag luidde de Russische centrale bank de noodklok over de economie, omdat de dalende roebel en een enorm arbeidstekort voor toenemende inflatie zorgen.