In 2004 stopte Tatjana Bakaltsjoek omgerekend iets minder dan 700 euro in een webshop voor detailhandelsbedrijf Wildberries. Dat bedrijf was ze gestart vanuit haar appartement in Moskou, terwijl ze met zwangerschapsverlof was.

Vandaag de dag wordt Wildberries beschouwd als het Russische equivalent van Amazon, een snelgroeiende online retailer die in 2023 omgerekend bijna 6 miljard euro aan inkomsten had. Haar belang in Wilderries maakt Bakaltsjoek volgens persbureau Bloomberg de rijkste vrouw van Rusland met een vermogen van bijna 7 miljard euro.

Maar ondanks haar immense rijkdom houdt de 48-jarige Bakaltsjoek zich op de achtergrond. Ze lijkt bescheiden te leven – naar verluidt heeft ze geen eigen huis, maar huurt ze een woning.

Sinds de inval van het Russische leger in Oekraïne is Rusland steeds meer een oorlogseconomie geworden, waarbij onder meer de inflatie flink is opgelopen. Als online retailer met scherpe aanbiedingen heeft Wildberries daar juist van geprofiteerd.

Rijkste vrouw van Rusland profiteert van Russische oorlogseconomie

De oorlog heeft er wel voor gezorgd dat westerse landen de Russische economie proberen te treffen met economische sancties, waaronder beperkingen van internationale transacties in dollars en euro's voor Russische bedrijven. Zo is een aantal grote Russische banken in 2022 uitgesloten van het internationale transactiesysteem voor banken SWIFT.

Rusland maakt sindsdien gebruik van alternatieve kanalen om internationale betalingen te doen. Maar eerder deze maand meldde Bloomberg dat Bakaltsjoek samen met een ander bedrijf gaat werken aan de ontwikkeling van een nieuw digitaal handelsplatform als alternatief voor SWIFT.

Het project staat onder toezicht van Maxim Oreshkin, de voormalige Russische minister van economische ontwikkeling, die voor deze taak werd aangewezen door de Russische president Vladimir Poetin.

Hier lees je hoe Tatjana Bakaltsjoek haar vermogen vergaarde en hoe ze Poetin helpt om westerse sancties te omzeilen.

Dit moet je weten over de rijkste vrouw van Rusland

LEES OOK: Blijft China handelen met Rusland, dat Oekraïne aanvalt? Dan dreigt het land de toegang tot de Europese markt te verliezen