Vind je Bill Gates en Warren Buffet rijk? Vergeet die hele Forbes lijst van miljardairs toch. Want zij zijn klein bier vergeleken met de rijkste man die ooit leefde: koning Musa Keita van het Westafrikaanse koninkrijk Mali.

Volgens Forbes is Bill Gates met z’n 67 miljard dollar de rijkste man op aarde, op de voet gevolgd door Zara-baas Amancio Ortega (67 miljard) en Warren Buffet (60 miljard). Is dat veel? Niet vergeleken met het privé-vermogen van de rijkste man die ooit leefde. Namelijk de Malinese koning Musa Keita I (1280 – 1337). Hoewel waardering van geld en goederen over tijd heel ingewikkeld is, wordt Keita’s vermogen geschat op om en nabij de 400 miljard dollar, zo schrijft de website Barron’s. Dat is meer dan de vermogens van de 7 rijkste mensen op aarde bij elkaar opgeteld. Eat that guys!

Musa Keita was de koning van het Westafrikaanse Koninkrijk Mail. Zijn rijkdom vergaarde hij door Mali’s strategische ligging op de kruispunten van alle karavaanroutes in West-Afrika, en door de winning van goud en zout, destijds de belangrijkste grondstoffen in middeleeuws Afrika.

Onbeperkt reisbudget

Illustratief voor zijn rijkdom is de 2 jaar durende pelgrimstocht die Keita naar Mekka maakte, samen met zijn 500 koppige lijfwacht, enkele duizenden bedienden en 12.000 slaven. Keita’s karavaan zeulde zo’n 36 ton aan goud met zich mee. Om onkosten te betalen en om onderweg uit te delen.

De geschatte waarde van dit reisbudget: anderhalf miljard dollar, in een middeleeuwse context onmogelijk om dat binnen twee jaar op te souperen. Tijdens zijn verblijf in Caïro strooide Keita zelfs zo kwistig met goud dat hij de Egyptische economie ernstig ontwrichtte.De inflatie steeg naar 25 procent en het duurde 20 jaar voordat de Egyptische economie weer op haar oude niveau was.

De top tien rijkste mannen ooit

Zoals Keita waren er meer. Time maakte een lijstje met de 10 rijkste mannen uit de geschiedenis. En daar staat Bill Gates ook op. Weliswaar als negende, maar toch. Na Keita op nummer 2 staat de Romeinse keizer Augustus (63 voor Christus - 14 na Christus) met 4,6 biljoen dollar. Dit is meer dan de 400 miljard van Keita, maar volgens Time valt diens vermogen niet in geldelijke waarde uit te drukken.

Nummer 3 is de Chinese keizer Shenzong (1048 - 1085) die kon beschikken over keizerlijke middelen die het equivalent waren van 25 tot 30 procent van het globale BBP. De Indiase keizer Ahkbar I (1542–1605) die een rijk bestuurde dat over 25 procent van het globale BBP beschikte staat op 5, gevolgd door dictator Josef Stalin (1878–1953) die vrij toegang had tot de resources van de Sovjet Unie, goed voor 9,6 procent van het globale BBP.

Ook niet verkeerd is nummer 6, de Amerikaans staalmagnaat Andrew Carnegie (1835–1919) die met z'n 372 miljard waarschijnlijk de rijkste Amerikaan ooit is. Landgenoot en Esso-baas John D. Rockefeller (1839–1937) volgt op plaats 7 met 341 miljard dollar.

De Engelse Alan Rufus (1040–1093), neefje van Willem de Veroveraar, bezat bij overlijden 11.000 pond sterling, wat nu zo'n 194 miljard dollar zou zijn. En goed voor een 8ste plaats in de Top 10 Rijkste Man Ooit. Amerikanen doen het goed in deze ranking: op nummer Microsoftbaas Bill Gates (1955) met z'n 78,9 miljard dollar. Maar nog altijd een plaats boven de Mongoolse krijgsheer Djengiz Khan (1162-1227) die het grootste aaneengesloten rijk in de geschiedenis van de mensheid bestuurde.

 

 

 

 

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl