De markt heeft sinds de financiële crisis van 2008 jarenlang kunnen profiteren van goedkoop geld. Door een zeer lage rente moest geld weer gaan rollen om de economie aan te jagen.

Consumenten konden voor een habbekrats leningen afsluiten, bedrijven konden hun financieringskosten flink drukken. De huizenmarkt herstelde en bestedingen en investeringen liepen op. Net als de bedrijfswinsten en aandelenkoersen.

Al jaren op rij vieren aandelenmarkten hoogtijdagen: de huidige bullmarkt gaat nu al de boeken in als de langste ooit. Echter, aan een periode van ‘nulrente’ (of zelfs negatieve tarieven) is een einde gekomen. Centrale banken, de één sneller dan de ander, ruilen versoepeling van monetaire beleid in voor verkrapping en de rente begint wereldwijd op te lopen. Ook steekt inflatie na jaren van afwezigheid de kop weer op.

Beleggers zijn nerveus geworden

Dat aandelenmarkten zich daar druk om maken moge duidelijk zijn, al lijkt de stijgende rente niet de enige reden waarom we dit jaar inmiddels twee beurscorrecties achter de kiezen hebben – ervan uitgaande dat de verkoopgolf van de afgelopen weken alweer verleden tijd is.

Ook de handelsoorlog, hoge waarderingen en tegenvallende groeicijfers uit Europa en China worden aangedragen. Maar het gros van de analisten en de financiële media bekommert zich toch vooral om de hogere rente.

Amerika voorop

Met het stijgende rentebeleid loopt de Amerikaanse Federal Reserve voorop. In 2015 werd in de VS voor het eerst sinds de financiële crisis de rente verhoogd (inmiddels ligt de Amerikaanse basisrente op 2,25% ten opzichte van 0,25% eind 2008).

Die beslissing werd in oktober 2014 opgevolgd met het stopzetten van het verruimende obligatieaankoopprogramma. Sinds het vierde kwartaal van 2017 is het Amerikaanse stelsel van centrale banken bovendien ook begonnen met het geleidelijk aan wegpoetsen van de gigantische hoeveelheid obligaties op zijn balans.

Europa zal volgen

De Europese Centrale Bank is bij lange na zo ver nog niet. Hoewel in 2019 het opkoopprogramma van obligaties wordt beëindigd, is van balansafbouw voorlopig nog geen sprake. Het is namelijk niet bekend wanneer de ECB ook stopt met het herinvesteren van vrijvallende obligaties. Voor wat betreft de eerste renteverhoging: die wordt door analisten pas in de herfst van volgend jaar verwacht.

Stijgende rente zo slecht nog niet

De historie wijst echter uit dat een oplopende rente niet per definitie bijt met een stijgende aandelenmarkt. De Amerikaanse vermogensbeheerder Vanguard heeft onlangs becijferd dat tijdens elf perioden van stijgende rentes die zich in de afgelopen 50 jaar hebben voorgedaan, de aandelenrendementen ‘gewoon’ in lijn lagen met de historische gemiddelden (zie grafiek).

Joseph Davis, de hoofdeconoom van Vanguard, schrijft hierover: “Doordat de rente vaak juist wordt verhoogd ten tijde van economische voorspoed en solide bedrijfswinsten, doen aandelen het over het algemeen niet slecht tijdens dergelijke perioden.”

Nog volop kansen

Thomas Schüssler, Co-Hoofd Aandelen van de Duitse vermogensbeheerder DWS, ziet voor aandelen in ieder geval nog steeds een opwaarts potentieel, hoewel hij denkt dat met name in de VS de bedrijfswinsten wel over hun hoogtepunt zijn.

Onder zijn favorieten scharen zich vooral Amerikaanse tech-aandelen: “Dat zijn grote aandrijvers van de aandelenmarkten in de VS geweest. Die trend zie ik voorlopig nog wel voortzetten. We hebben het niet meer over de dotcoms van de vroege jaren 2000, maar over wereldwijde spelers met grote vrije kasstromen.”

Volgens hem zijn het daarnaast Amerikaanse financiële aandelen die zouden moeten profiteren van de stijgende rente. Datzelfde zou op termijn, wanneer ook in Europa de rente gaat oplopen, dan tevens moeten gelden voor Europese financials.

Sowieso liggen de waarderingen van aandelen in Europa op aantrekkelijke niveaus. Allianz Global Investors schrijft hierover dat “de Europese regio gestage groei kent, sterke macro-economische cijfers laat zien en tal van bedrijven telt die attractief zijn geprijsd.”

Mochten aandelenmarkten onverhoeds toch (nieuwe) tikken blijven ontvangen, dan is het voor beleggers een geruststellende gedachte dat obligaties in een omgeving van hogere rente juist aantrekkelijker worden. Goud kan een boost krijgen van de oplopende inflatie, waartegen het vaak als bescherming wordt gekocht. Kansen genoeg dus.

Zelf in aandelen handelen

Op het handelsplatform van eToro kunnen honderden aandelen van toonaangevende markten en aandelenbeurzen over de hele wereld worden gevolgd en geanalyseerd. Naast de handel in aandelen kunnen beleggers ook handelen in ETF’s of in indices, cryptomunten, valutaparen en grondstoffen via CFD’s.

Ook kan iedere belegger binnen het netwerk van eToro een netwerk opbouwen met andere beleggers. Zo blijf je altijd op de hoogte. Het portfolio, de resultaten en bijvoorbeeld het aantal volgers van andere beleggers is volledig transparant. eToro heeft bijvoorbeeld het BigTech Cryptoportfolio waarmee je in één keer kunt investeren in grote techbedrijven als Amazon en Google. Een zelfde soort portfolio bestaat voor de grote banken van de wereld.

Dit is het elfde artikel in onze reeks over sociaal handelen. Al ruim 10 miljoen beleggers delen hun inzichten en strategieën online. Wat gebeurt er in de cryptomarkt en hoe speel je daarop in? Je leest het in onze serie Het nieuwe handelen in crypto’s. Deze wordt mogelijk gemaakt door eToro.

Cryptovaluta zijn niet gereguleerd, prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren en zijn daarom niet geschikt voor alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. De gepresenteerde handelsgeschiedenis is minder dan 5 jaar oud en is mogelijk niet voldoende als basis voor een investeringsbeslissing. Uw kapitaal is in gevaar.

Advertisement