“Ik snap het niet” is vaak het eerste wat mensen zeggen als het in de kroeg over bitcoin gaat.
Meestal doet vervolgens iemand een komische poging om blockchains uit te leggen, wat zelden voor meer opheldering zorgt.
Wil je een nieuwkomer aan je zijde krijgen, dan is het handiger om te praten over waarom het bestaat in plaats van hoe het werkt.
Econoom Jordan Eliseo is je vriend.
In een uitgebreide presentatie van 45 dia’s bespreekt hij deze maand vrijwel alles wat je moet weten over de wildste valutatocht in de geschiedenis. De presentatie is hier te vinden, kijk maar wanneer het jou uitkomt.
Maar eerst geeft hij drie redenen waarom de bitcoin vermoedelijk ooit is ontstaan.
De eerste is "een simpele, maar oprechte wens om de technologische kracht binnen handbereik te houden" en zo betalingssystemen te veranderen. Net als dat Amazon retail veranderde en Uber de transportsector. Omdat we dat nu, simpel gezegd, kunnen doen.
De derde reden is om de vraag 'Wat is geld?' te beantwoorden in een wereld waar zoiets als negatieve rente bestaat.
Maar de tweede reden waarom bitcoin bestaat is volgens Eliseo het meest interessant. En ook het meest relevant. Dit:
Het is inmiddels legendarisch onder BTC-enthousiastelingen. Volgens Reuters zijn de woorden 'Chancellor on brink of second bailout for banks' ingebed in de code van het eerste blok van bitcoins transactiegeschiedenis.
Volgens Eliseo voelde de maker van bitcoin, 'Satoshi Nakamoto' "zich duidelijk ongemakkelijk bij de financiële excessen die zich hadden opgebouwd in de wereldeconomie en ons bankensysteem, en zocht daarom naar een alternatieve oplossing."
Mocht je op zoek zijn naar een haakje om een bitcoin-discussie in de kroeg te openen, dan kun je slechter beginnen dan met dit sentiment.
Die bloody banken, hè?
En echt, dat is alles wat je moet weten. Buiten hoe je de munten daadwerkelijk kunt kopen.
Dit verhaal verscheen eerder op Business Insider Australia.