Computergames hebben vaak een mannelijk hoofdpersonages. Sommige programmeurs sleutelen aan oude spelletjes en draaien zo de rollen om.
Je zou denken dat Mario, de besnorde Italiaanse loodgieter bedacht door de Japanse spelletjesfabrikant Nintendo, de hele dag bezig is gootstenen te ontstoppen en cv-ketels aan te sluiten. Maar uit een hele reeks games blijkt dat hij een dubbelleven leidt. Naast sanitairexpert redt hij vrouwen in nood.
Soms heten ze Pauline, zoals in het klassieke spel Donkey Kong uit 1981. Andere keren bevrijdt hij Princess Peach uit de klauwen van slechterik Bowser.
De 3-jarige dochter van de Amerikaanse programmeur Mike Mika zat iets dwars bij het besturen van Mario, schrijft The Wall Street Journal. Zij wilde met Pauline spelen en Mario redden in Donkey Kong. Maar zo zit het spel niet in elkaar.
Omdat hij de pruillip van zijn dochter niet kon weerstaan, ging Mika aan de slag. Hij verbouwde het 32 jaar oude spel en maakte van Pauline het hoofdpersonage. In maart van dit jaar zetten hij zijn versie van de klassieker online onder de naam ‘Donkey Kong: Pauline Edition’. Inmiddels is het ruim 11 duizend keer gedownload.
En Mika is niet de enige die de geslachtsrollen in computerspelletjes omdraait. Ook het vrouwelijke personage Link uit The Legend of Zelda en Princess Peach hebben hoofdrollen gekregen in bewerkte gameklassiekers.
Nauwelijks vrouwelijke helden
Anita Sarkeesian presenteert het online programma Femenist Frequency, waarin ze kritiek geeft op het beeld van vrouwen in de popcultuur. Volgens haar stellen de aangepaste games een breder probleem aan de kaak: er worden bar weinig spellen uitgebracht met vrouwen in de hoofdrol.
Dat terwijl de gamesindustrie al tientallen jaren oud is. “Dat is een wel erg lange periode waarin de representatie van vrouwen niet substantieel is veranderd”, zegt Sarkeesian tegen The Wall Street Journal.
Als er al een vrouwelijke held in het spel zit, zoals Lara Croft in Tomb Raider, dan draagt ze een sexy outfit waarin haar ronde vormen tot uiting komen.
Boodschap
De topman van Nintendo Amerika keurt het aanpassen van spellen van zijn bedrijf af, maar staat wel achter de boodschap. “Er zijn sterke, vrouwelijke karakters, dat is een fantastisch verhaal”, zegt hij tegen de zakenkrant.
Maar niet iedereen vindt dat je aan legendarische spellen als Donkey Kong mag sleutelen. Mike Mika kreeg harde kritiek van iemand via internet. Die vergeleek het aanpassen van Donkey Kong met “het vernietigen van de Mona Lisa”, aldus Mika.
Lees ook op Z24
Nieuw: bestuur games met je urine
Nederlandse Spil Games zit Zynga en Facebook op de hielen
Playboy stapt in games: gangs, schieten en mooie vrouwen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl