Bij nieuwe demonstraties van de ‘gilets jaunes’ (gele hesjes) in Parijs is het weer tot plunderingen en confrontaties met de politie gekomen.
Net als bij eerdere betogingen werden ook nu auto’s in brand gestoken en winkels beroofd. Demonstranten wierpen her en der barricades op. Bij confrontaties tussen de betogers en de ordetroepen zijn in Parijs zeker 55 gewonden gevallen.
De politie greep in de Franse hoofdstad harder in dan tijdens de vorige onlusten, met snelle en massale arrestaties. De ordetroepen in Parijs gebruikten rubberkogels en traangas om de actievoerders uiteen te drijven.
De politie arresteerde 335 mensen preventief om te voorkomen dat de betogingen uitliepen op gewelddadigheden, plunderingen en vernielingen, zoals een week geleden. Toen vielen er negentig gewonden en zijn er zelfs pantserwagens van de gendarmerie naar het centrum van Parijs gestuurd.
De aanhoudingen waren vooral bij controles op stations, of op plekken waar de ‘gele hesjes’ zich verzamelen. Ze waren bijvoorbeeld in het bezit van maskers, katapulten of hamers. De politie denkt dat het relschoppers zijn en geen demonstranten. Ze zijn opgepakt op verdenking van “samenscholing ter voorbereiding van geweld tegen personen of van vernielingen”.
In heel Frankrijk betogen mensen tegen de daling van de koopkracht en tegen de regering van president Macron, die daar verantwoordelijk voor zou zijn. De 'gele hesjes' blokkeerden ook snelwegen, onder meer de A6 ten noorden van Lyon.
Botsingen politie en 'gele hesjes' in Brussel
Ook in België zijn 'gele hesjes' op de been. Volgens persbureau Belga zijn er in Brussel drie opgepakt en is er een blokkade van de Belgisch-Franse grens op de autosnelweg richting het Franse Duinkerken.
In het centrum van Brussel zijn betogers korte tijd slaags geraakt met de oproerpolitie. Die zette traangas om in om te verhinderen dat 'gele hesjes' naar het hoofdkwartier van de Europese Unie op het Schumannplein trokken. Eerst stuitten circa vijfhonderd 'gele hesjes' op een kordon van de politie en toen probeerden ze het via een andere straat, waar het tot botsingen met de oproerpolitie kwam, meldde persbureau Belga.
Om te voorkomen dat relschoppers meedoen aan de protesten, zijn volgens Belgische media tientallen mensen bij voorafgaande controles door de politie opgepakt, vooral op stations in Brussel. Hoeveel 'gele hesjes' op verscheidene plaatsen in de Belgische en Europese hoofdstad op de been zijn, is nog onduidelijk.
Het protest richt zich net als bij het Franse voorbeeld tegen de hoge brandstofprijzen en de daling van de koopkracht.
Demonstraties van Nederlandse 'gele hesjes'
Ook in Nederland worden op verschillende plaatsen demonstraties gehouden tegen het regeringsbeleid. In Rotterdam liepen ongeveer 200 mensen, vooral ouderen, vanaf het Willemsplein een rondje over de Erasmusbrug. Ze betoogden dat de kloof tussen rijk en arm steeds groter wordt: "Het moet eerlijker.''
Organisator Jan Dijkgraaf hield een klein toespraakje, waarin hij de betogers opriep het rustig te houden en er "een mooie dag'' van te maken.
In Amsterdam liepen rond de tweehonderd mensen in gele hesjes twee rondjes om het stadhuis, terwijl ze door een megafoon het lied '15 miljoen mensen' zongen. Ze waren van plan maar één rondje om de Stopera te doen, maar plakten er nog een aan vast. Ook droegen ze witte en gele bloemen. Ze zongen liedjes als 'Vuile huichelaar' en "Nederland oh Nederland, het gaat hier niet zo goed. Dus Rutte moet vertrekken, dan komt het hopelijk goed".
Voor het MVV-stadion in Maastricht hadden zich tussen de 150 en 200 mensen met gele hesjes verzameld. Ze droegen pamfletten met de opschriften 'Laat ons samen strijden voor de toekomst van onze kleinkinderen' en 'Een vinger kun je breken, een vuist niet'. Ze hadden een eigen ordedienst met oranje vestjes aan. Vanaf het stadion liepen ze in optocht naar het Vrijthof.
In andere steden, waaronder Den Haag en Eindhoven, wordt in de middag een demonstratie van 'gele hesjes' verwacht.