- De Wereldbank maakt een economische verdeling tussen landen, die loopt van ‘laag inkomen’ tot ‘hoog inkomen’
- De economie van Rusland heeft de status van ‘hoog-inkomensland’ gekregen, op basis van het inkomen per hoofd van de bevolking.
- De Russische oorlogseconomie zwengelt de economische groei op korte termijn aan, maar zorgt wel voor een zeer onevenwichtige groei die zwaar leunt op militaire uitgaven.
- Lees ook: Dit is de rijkste vrouw van Rusland: een introverte, selfmade miljardair die Poetin nu helpt met een alternatief betalingssysteem
De Russische economie heeft sinds februari 2022 westerse sancties getrotseerd, die werden ingesteld nadat Rusland Oekraïne binnenviel. Rusland is sindsdien getransformeerd tot een oorlogseconomie, die zwaar leunt op hoge militaire uitgaven van de staat. Tegelijk weet Rusland redelijk effectief olie te verkopen aan internationale afnemers in China en India om de staatskas te spekken.
Per saldo heeft dit geleid tot een vrij sterke economische groei van 3,6 procent in 2023, waarbij de economie wel te maken heeft met hoge inflatie, flinke krapte op de arbeidsmarkt en onderinvesteringen in de private sector.
De groei van de Russische economie heeft ertoe geleid dat het zogenoemde inkomen per hoofd van de bevolking verder is gestegen. Hierdoor is Rusland volgens de Wereldbank inmiddels een “hooginkomensland” geworden.
Rusland schuift op naar groep landen met hoog inkomen per hoofd van de bevolking
Op maandag kondigde de Wereldbank aan dat het Rusland heeft opgewaardeerd van een “upper-middle-income”-land naar een “high-income”-land, aldus economen van de financiële instelling.
"De economische activiteit in Rusland werd beïnvloed door een sterke toename van militaire activiteiten in 2023", schrijven economen van de Wereldbank in hun rapport. Afgelopen jaar bedroeg het inkomen per hoofd van de bevolking in Rusland 14.250 dollar per persoon op basis van het nationaal inkomen.
In de tabel hieronder zie je de verschillende schalen op basis van het inkomen per hoofd van de bevolking die de Wereldbank hanteert. De grens voor de hoogste categorie ligt dit jaar bij een inkomen van 14.005 dollar per hoofd van de bevolking.
De kaart hieronder laat de verdeling van landen in de wereld zien, op basis van het inkomen per hoofd van de bevolking. De donkergroene landen vallen in de categorie 'hoog inkomen'.
De maatstaf die de Wereldbank hanteert, deelt de omvang van een economie door het aantal inwoners van een land. Dit zegt echter niet meteen iets over inkomens van bijvoorbeeld huishoudens in de vorm van salarissen en uitkeringen. Het geeft ook geen inzicht in de verdeling van inkomens in een land.
Economie Oekraïne herstelt in 2023
De economie van Oekraïne is afgelopen jaar overigens ook gegroeid, ondanks de oorlog die het land teisterde.
Volgens officiële cijfers groeide het nationaal inkomen in 2023 met 5,3 procent. Hierdoor is Oekraïne opgeschoven naar de status van "upper-middle income"-land met een inkomen per hoofd van de bevolking van meer dan 4.515 dollar per capita.
In 2022 kromp de economie van Oekraïne nog met bijna 29 procent als gevolg van de oorlog. "Hoewel de Oekraïense economie zwaar is geraakt door de Russische invasie, werd de reële groei in 2023 aangejaagd door de bouwactiviteit. Die heeft te maken met een aanzienlijke toename van investeringen ter ondersteuning van de wederopbouw", aldus de Wereldbank.