Op dit moment ligt het wetsvoorstel Wet werk en zekerheid bij de Eerste Kamer. Als die akkoord gaat, krijg je als werkgever te maken met strengere nieuwe regels rond tijdelijke arbeidscontracten.

Dat staat in de nieuwe Randstad Werkpocket.

Onder de nieuwe wet wordt de periode waarbinnen je tijdelijke arbeidsovereenkomsten kunt sluiten, vanaf 1 juli 2015 teruggebracht van drie naar twee jaar. Doel van minister Asscher is om de positie van flexwerkers te versterken en werkgevers verleiden hen eerder in vaste dienst te nemen.

Het aantal tijdelijke contracten dat je kunt sluiten verandert niet. Dat blijven er drie. Daar kan ook net als nu nog steeds bij cao van worden afgeweken, maar niet meer onbeperkt. Meer dan zes tijdelijke contracten in vier jaar mag niet meer.

Ook moet er meer tijd tussen twee tijdelijke contracten zitten om de keten te verbreken, namelijk meer dan zes maanden. Nu is dat al bij meer dan drie maanden het geval.

Een ander doel dat de minister voor ogen heeft met de nieuwe wet is het in zijn ogen oneigenlijk gebruik van flexibele arbeidsvormen aan te pakken. Zo wordt het lastiger om werknemers die via payrolling werken te ontslaan en wordt het langdurig gebruik van 0-urencontracten aan banden gelegd. In de zorg worden ze zelfs helemaal verboden.

De uitzendovereenkomst neemt een bijzondere positie in. Uitzendorganisaties kunnen tot 1 juli 2016 gedurende 3,5 jaar tijdelijke arbeidsovereenkomsten sluiten.

Bekijk meer over het wetsvoorstel in de video over wet werk en zekerheid.

Alle wet- en regelgeving over de ketenbepaling en andere HR zaken lees je in de Werkpocket 2014 van Randstad. Vraag hem nu aan!

Dit is het derde artikel in een reeks van De maand van HR. De Maand van HR wordt mede mogelijk gemaakt door het nieuwe platform van Randstad: Randstad 24 HR.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl