Het gaat fantastisch met de Nederlandse huizenmarkt. Toch?

Gemiddeld stegen huizenprijzen in het derde kwartaal van dit jaar met 7,4 procent, vergeleken met een jaar geleden. Met uitschieters in steden als Amsterdam (plus 22 procent) en Utrecht (plus 10,4 procent).

Nederlandse huizenprijzen stijgen al sinds het derde kwartaal van 2013, mede geholpen door de almaar dalende hypotheekrente.

Lees ook: Zo hard is de hypotheekrente gedaald in 15 jaar.

Maar dat betekent niet dat de huizenmarkt de grote klap van de kredietcrisis te boven is. Zeker niet als je kijkt hoe de Nederlandse huizenmarkt het over een wat langere periode doet vergeleken met andere westerse landen.

Onderstaande grafiek, samengesteld door databureau Statista in samenwerking met Business Insider Nederland, geeft een vergelijking van reële huizenprijzen in tien Europese landen.

20161024_house_index

De data komen van de Amerikaanse centrale bank, die de kale ontwikkeling van huizenprijzen corrigeert voor de gemiddelde prijsstijging van mandjes met consumptiegoederen.

Anders gezegd: de reële huizenprijsontwikkeling zegt iets over de 'koopkracht' van een woning. Dit is onder meer relevant als je de eigen woning als belegging ziet.

De vraag is dan: wat levert geld dat je in stenen stopt op vergeleken met alternatieve investeringen?

Reële huizenprijs

De grafiek toont een index met als basisjaar 2005. Te zien is dat reële huizenprijzen in Nederland in het tweede kwartaal van dit jaar (donkerblauwe balk) zo'n 16 procent lager liggen dan elf jaar geleden. Het verschil met het tweede kwartaal van 2008 (lichtblauwe balk) is nog groter, bijna 20 procent.

Nederland behoort hiermee in internationaal perspectief tot het rijtje extreem zwakke huizenmarkten in de afgelopen tien jaar. Alleen in Ierland, Italië en Spanje zijn huizen minder waardevast gebleken.

Wie de afgelopen jaren een huis had gekocht net over de grens in België of Luxemburg was gemiddeld genomen een stuk beter af geweest. Een Zweeds huis is met afstand de meest aantrekkelijke belegging in de afgelopen tien jaar  in dit rijtje.

Natuurlijk valt er ook bij deze grafiek een kanttekening te maken. Het gaat om een gemiddeld beeld en dat zegt weinig over specifieke locaties. Juist huizenmarkten kenmerken zich door forse verschillen, afhankelijk van of je in de stad woont of op het platteland, in een gewilde wijk of juist in een probleembuurt, voor een rijtjeshuis kiest of juist voor een appartement.