Adyen, de meest waardevolle Nederlandse startup, is al sinds april een bank. Het bedrijf heeft een officiële bankvergunning bij De Nederlandsche Bank binnengesleept. Maar een betaalpas van Adyen krijgen we niet.
De bankvergunning is niet bedoeld om producten voor consumenten te lanceren, maar om toezicht te stroomlijnen en voorspelbaar te maken. Dat zegt mede-oprichter en CEO Pieter van der Does donderdag tegen het Financieele Dagblad.
“Tot op heden waren we afhankelijk van de snelheid van de bank. Dat was een ongecontroleerd proces met regelmatig vertragingen”, aldus Van der Does. “Nu is het account van de klanten ook direct hun IBAN, we houden het hele betaalproces in eigen hand.”
Adyen is een zogenoemde payment service provider: webwinkels kunnen door de dienst van Adyen te gebruiken in een klap verschillende betaalmethodes zoals iDeal, Paypal of creditcard in hun webshop integreren. Adyen zag de opbrengsten afgelopen jaar uitkomen op 727 miljoen dollar, tegenover 365 miljoen dollar een jaar eerder.
Met het binnenhalen van de bankvergunning tekent een nieuwe trend zich af: nieuwe bedrijven in de financiële sector die zich committeren aan de strenge traditionele regels van de ‘oude’ bankenwereld.
Want Adyen is niet de enige fintech-startup die een banklicentie verkrijgt. Ook het Zweedse Klarna ontving die deze week en wil daarmee betaalpassen uitvaardigen aan klanten. Adyen gaat die kant nog niet op, zegt Van der Does.
Eerder stelt de bankenlicentie Adyen in staat om op gelijke voet te concurreren met de banken. "Als je klein bent, val je minder op", zegt Van der Does tegen het FD. "Lichter toezicht geeft de toezichthouder [de Europese Centrale Bank, red.] de kans continu aanvullende maatregelen te stellen. En terecht, ze moeten wel. Het is wel zo prettig als we ons allebei aan dezelfde regels houden."