Japanners bouwen de meest betrouwbare compacte auto’s. Maar het is niet alleen handig om te weten of een auto weinig stuk gaat. Ook de kosten per reparatie maken verschil.

Grote Duitse auto’s zijn niet altijd even betrouwbaar, terwijl je op compacte Japanners redelijk goed aankunt. Dat suggereert de Britse Reliability Index, die schadeverzekeraar Warranty Direct bijhoudt.

Deze index biedt waardevolle informatie voor potentiële kopers van tweedehands auto’s, omdat de verzekeraar op modelbasis al enkele decennialang data registreert en analyseert over aantallen reparaties en schadebedragen.

In tegenstelling tot standaardverzekeringen in Nederland, die autoschade dekken bij een ongeval, heeft Warranty polissen die specifiek dekking bieden bij reparatiekosten als gevolg van slijtage en dergelijke. Een soort opvolgingsverzekering van de garantie op een nieuwe auto.

Dat levert een top tien op van de meest en minst betrouwbare auto’s. Op nummer één staat de Honda Jazz, als meest betrouwbare auto, gevolgd door de Mitsubishi Lancer en de Vauxhall Agila (buiten het VK: de Opel Agila). De minst betrouwbare auto’s zijn respectievelijk de Audi RS6, de BMW M5 en de Mercedes Benz V-Klasse.

Degelijke auto?

Het algemene beeld dat uit de lijstjes van de Reliability Index opduikt, is dat Japanners zeer betrouwbaar zijn. In de top 10 van auto's met de minste problemen staan liefst zeven Japanse modellen. Naast Honda, ook auto's van Mitsubishi, Toyota, Suzuki en Mazda. Opvallend is wel dat er bij de meest betrouwbare auto's veel kleine, compacte auto's zitten en binnen dat segment doen de Japanners het blijkbaar goed, wat betreft de betrouwbaarheid.

Recente Amerikaanse peilingen bevestigen het beeld dat Japanse auto's over de linie het meest betrouwbaar zijn, maar hier en daar treden wel wat scheurtjes op in die oerdegelijke reputatie.

Bij de tien meest brakke wagens van de Reliability Index zitten liefst negen Duitse modellen: naast Audi, ook auto's van Mercedes, BMW en Porsche. Bij dit segment gaat het veelal om meer luxe, sportieve en/of grote auto's. Hoewel Duitsers vaak worden geroemd om hun degelijkheid, rolt er blijkbaar nogal eens een rot exemplaar uit de fabriekshallen bij de oosterburen.

Wat maakt auto betrouwbaar?

De Reliability Index kijkt naar diverse factoren, zoals het aantal keer dat een auto gerepareerd moet worden, de duur en kosten van reparaties en het aantal gereden kilometers. Voor de 250 modellen die vergeleken worden is 100 het gemiddelde. Een lager cijfer is beter, een hoger cijfer slechter. Zo is het indexcijfer van de nummer één, de Honda Jazz, een drie. Dat van de minst betrouwbare auto, de Audi RS6, is 999,99.

Warranty Direct merkt op dat het handig is om, naast het algemene indexcijfer, apart nog te letten om de gemiddelde reparatiekosten. Hoewel die meewegen in het indexcijfer, kan het zo zijn dat een auto met een lager indexcijfer niet navenant lagere reparatiekosten heeft. Anders gezegd: sommige auto's zijn heel betrouwbaar en hebben bijna nooit panne. Maar als ze kapot gaan zijn de reparatiekosten relatief hoog.

Hoe vaak stuk en hoe duur

In de onderstaande grafieken is dit in beeld gebracht. We beginnen daarbij met de meest betrouwbare modellen.

Wat hierbij opvalt, is dat een lager indexcijfer door de bank genomen gepaard gaat met lagere gemiddelde reparatiekosten. Maar de reparaties van de nummers twee en drie op de lijst, de Mitsubishi Lancer en de Vauxhall Agila (Opel), zijn gemiddeld net iets goedkoper dan bij de nummer één, de Honda Jazz.

Ook bijvoorbeeld de Suzuki Alto is relatief net wat goedkoper in de reparatie, vergeleken met de iets hoger geklasseerde Toyota Yaris.

Dure Porsche

Dan de vergelijking van de minst betrouwbare auto's.

Duidelijk is dat je met de nummer vier op de lijst, de Porsche 911, moet oppassen met de reparatiekosten. Die zijn relatief hoog vergeleken met bijvoorbeeld de nummers twee en drie, de BMW M5 en de Mercedes Benz V-Klasse. Bij Mercedes zelf is er ook duidelijk verschil, met gemiddeld hoge reparatiekosten voor de SL en wat minder forse kosten voor de CL.