- Steeds meer mensen kiezen niet voor de nieuwste telefoon, maar kopen een tweedehands refurbished telefoon.
- Het Franse Back Market, een van de grotere verkopers van refurbished tech, verwacht dat over 10 jaar bijna iedereen tweedehands koopt.
- Nu de nieuwste iPhones steeds minder innovatie bieden en de verkopen dalen, zou deze ontwikkeling Apple zorgen moeten baren.
- Lees ook: De goedkoopste iPhone 16 is zó goed dat er weinig redenen zijn om de Pro-versie te kopen
“Zo af en toe komt er een revolutionair product voorbij dat alles verandert”, zei Steve Jobs in 2007 toen hij de iPhone onthulde. En hij had gelijk: de wereld zou nooit meer hetzelfde zijn. Maar de iPhone 16? Mwah.
De hype die van oudsher rond de aankondiging van de nieuwe iPhone ontstond, is vervangen door een nieuw soort hype: oude iPhones. De wereldwijde markt voor refurbished smartphones is tussen 2021 en 2022 met 5 procent gegroeid, blijkt uit gegevens van Counterpoint Research.
Apple’s toestellen vertegenwoordigde in 2022 de helft van de tweedehandsmarkt. Zion Market Research verwacht dat de Amerikaanse markt voor tweedehands telefoons tot 2032 met zo’n 13 procent per jaar zal groeien.
Bekendheid van refurbished iPhone neemt toe
Onderzoeker Glen Cardoza van Counterpoint zegt dat er een aantal oorzaken zijn voor de snel toenemende populariteit van tweedehands telefoons.
Door reclamecampagnes en mond-tot-mond-reclame zijn mensen zich veel bewuster geworden van het bestaan van refurbished telefoons. Als je er achter komt dat een vriend een iPhone 12 heeft en nog steeds het meest actief is in jullie chatgroep, dan is de kans groter dat je zelf ook een tweedehands telefoon koopt.
Ook is de kwaliteit van de reparaties omhoog gegaan en zijn er betere garanties, waardoor het minder risicovol is om een refurbished telefoon aan te schaffen. Sommige kopers hebben ook milieuoverwegingen, maar de hoge prijzen zijn de belangrijkste zorg. "Met de maar hele kleine verbeteringen van nieuwe smartphone-modellen, is er een steeds grotere groep consumenten die de voorkeur geven aan een refurbished telefoon", zegt Cardoza. "Ze hebben er geen probleem mee om een goedkoper ouder model te gebruiken waar toch de meeste van de recente features op zitten."
Verkopers van refurbished tech hebben het idee dat dit het moment is om op te schalen. Het in Frankrijk gevestigde tweedehandsplatform Back Market heeft meer dan 1 miljard dollar aan groeigeld opgehaald en ligt op koers om dit jaar voor het eerst winstgevend te worden in Europa, zegt CEO Thibaud Hug de Larauze.
Hij maakte onlangs op een persconferentie bekend dat het bedrijf 15 miljoen klanten heeft bediend en 30 miljoen items heeft verkocht. Telefoons zijn de meest verkochte producten, maar het bedrijf verkoopt ook smart watches, koptelefoons, laptops en game-consoles. Op eBay staat refurbished tech nu in de top 5 van de meest populaire tweedehands-categorieën.
Over tien jaar koopt bijna iedereen refurbished producten
Hug de Larauze is uiterst optimistisch over de toekomst van tweedehands tech: hij voorspelt dat binnen tien jaar 90 procent van de volwassenen refurbished producten koopt of kiezen hun apparaten te laten repareren in plaats van nieuw te kopen.
"Mensen beginnen zich te realiseren dat er weinig innovatie is bij het volgende product", vertelt hij. Consumenten maken zich ook zorgen over alle AI die techbedrijven, waaronder Apple, inbouwen in hun laatste apparaten. "Wat doet dat?", zegt hij. "Wat verandert dat in je leven?"
Hug de Larauze vergelijkt de opkomst van tweedehands telefoons met de automarkt. Auto's zijn duur en verliezen hun waarde, terwijl de innovatie van het ene naar het andere model verwaarloosbaar is. Het idee van het kopen van een tweedehands auto en het repareren en vervangen van kapotte onderdelen is heel normaal.
Nu telefoons net zo'n slechte investering zijn geworden, waarom zou je dan niet iets betaalbaarders kopen dat ook doet wat het moet doen? Zelfs als zo'n telefoon iets minder snel is en niet over alle laatste toepassingen beschikt.
Verkopers van refurbished telefoons hebben ook creatieve manieren bedacht om tegenwicht te bieden aan de jarenlange marketing die inspeelt op "newphoria", het gevoel dat mensen hebben als ze een pakje openen met een heel nieuw techspeeltje.
Back Market maakte vorig jaar een satirisch filmpje waarin mensen te zien waren die heel enthousiast een nieuw product kochten, maar daarna klaagden dat er alleen maar hele kleine dingetjes waren veranderd aan de knopjes en de oplaadpoorten.
Ook kwam het bedrijf met een verrassingsaanbieding. Klanten konden voor 299 euro een refurbished iPhone of Android kopen zonder te weten welk model ze zouden krijgen. De actie was in Frankrijk al binnen twee uur afgelopen, omdat alle telefoons verkocht waren en in de VS binnen enkele dagen, zegt Hug de Larauze.
Back Market maakt niet bekend hoeveel telefoons er zijn verkocht tijdens de acties, maar de CEO laat wel weten dat de verkoop de verwachtingen van het bedrijf heeft overtroffen. Het laat zien dat er veeI kopers zijn die de prijs van een telefoon belangrijker vinden dan om welk model het precies gaat.
Besparen op tech als je niet het nieuwste wilt
De 23-jarige Anmol Aroz die in de Engelse IT-sector werkt zegt twee jaar geleden een refurbished iPhone 13 Pro te hebben gekocht en daarmee zo'n 500 pond (ongeveer 600 euro) te hebben uitgespaard. Hij was onder de indruk van de telefoon en juist niet van de nieuwe features op nieuwere modellen. Hij heeft het idee genoeg te kunnen doen met ChatGPT op zijn telefoon en heeft Apple Intelligence nog niet nodig.
Aroz houdt ook rekening met duurzaamheid en is sowieso niet heel erg van het kopen van nieuwe kleren of nieuwe techproducten, die snel hun waarde verliezen. "Op het moment dat je de verpakking aanraakt is het al zo'n 200 pond (ongeveer 250 euro) minder waard", zegt hij. "Ik ben er vrij zeker van dat ik het refurbished-pad blijf volgen."
De 34-jarige Amy Marty Conrad uit Washington zegt dat zij en haar man refurbished telefoons hebben gekocht. Ze heeft op dit moment haar tweede, een Samsung Galaxy S21, die ze twee jaar geleden heeft gekocht en waar ze onlangs de batterij van heeft vervangen. "Ik gebruik de telefoon vooral voor bellen, email, werk en de camera", zegt ze. "Veel van de nieuwe software-innovaties betekenen weinig voor me". Ze geeft ook aan te denken aan afval en koopt kleding en andere items voor het huishouden tweedehands.
Fabrikanten zitten tweedehandsmarkt in de weg
Toch is het kopen van een tweedehands mobiel niet zonder gevaar. Fabrikanten zorgen er namelijk voor dat reparaties niet altijd even makkelijk zijn door in te zetten op iets wat men 'parts pairing' noemt. Dat betekent dat fabrikanten reparaties alleen toestaan met specifieke goedgekeurde onderdelen en door gecertificeerde monteurs.
Gebeurt dit niet, dan is het mogelijk dat de reparatie niet door de software van de telefoon herkend wordt en er bepaalde onderdelen niet meer zullen werken.
Gelukkig wordt er wereldwijd vanuit steeds meer overheden hiertegen opgetreden. In de VS is er een groeiend aantal staten dat parts pairing verbieden. Ook in de Europese Unie wordt erop aangestuurd dat reparatie van telefoon (en andere techproducten) makkelijker en goedkoper wordt, en ook door derden uitgevoerd kan worden.
Daarnaast moet er ook nog rekening gehouden worden met software-updates. Het up-to-date houden van een smartphone is essentieel voor de veiligheid. Maar helaas ondersteunen fabrikanten hun smartphones vaak maar enkele jaren, waarna het risico voor de gebruikers toeneemt. Bij de aankoop van een refurbished telefoon kan de termijn voor software-ondersteuning al voorbij zijn.
Maar ook hier komt langzaam maar zeker verandering in. Steeds meer fabrikanten van vooral Android-telefoons bieden tegenwoordig tot wel zeven jaar ondersteuning aan. Een significante stap van de drie tot vier jaar die kort geleden nog de standaard was.
Toch maakt CEO Tim Cook van Apple zich waarschijnlijk geen zorgen over de opkomst van refurbished iPhones. Zelfs nu de verkopen van de nieuwe iPhone 16's tegen lijken te vallen (Apple communiceert nooit precieze cijfers), is het aannemelijk dat er al tientallen miljoenen van verkocht zijn. En dat is nog voordat de typische piek in verkopen voor de feestdagen moet gebeuren.
Daarnaast verkoopt Apple zelf ook al jaren refurbished iPhones via de eigen kanalen. Het bedrijf biedt de toestellen tegen een gereduceerde prijs aan en met een jaar volledige garantie.