In de aanloop naar de beursgang van chatdienst Twitter, sijpelen tal van financiële weetjes naar buiten. Ook over beloningen. Zo blijkt de hoogste techneut bij het bedrijf over een vorstelijke beloningspakket van ruim 10 miljoen dollar te beschikken.
In het rijtje van hoogste bestuurders bij Twitter heeft Christopher Fry geen bijzonder indrukwekkende titel: senior vice president of engeneering. Daarmee is hij wel de hoogste techneut bij het bedrijf, maar geen Chief executive officer (Dick Costolo), Chief Operating Officer (Ali Rowghani) of Chief Financial Officer (Mike Gupta).
Toch kreeg Fry in 2012 een vorstelijke beloningspakket, zo blijkt uit documenten die Twitter bij de Amerikaanse beursautoriteit SEC heeft gedeponeerd, in de aanloop naar de beursgang van de komende weken. Zijn basissalaris bedroeg afgelopen jaar 146 duizend dollar, maar daar bovenop kwam een voorwaardelijk aandelenpakket met een waarde van 10 miljoen dollar. Alleen topman Dick Costolo kreeg afgelopen jaar iets meer met een beloningspakket van 11,5 miljoen dollar.
Een beloningspakket van 10 miljoen dollar is niet ongewoon voor toppers in het Amerikaanse bedrijven, maar voor een jong bedrijf dat afgelopen jaar 79 miljoen dollar verlies maakte is het wel bijzonder. Let wel: alleen het basissalaris van Fry gaat mee in de kosten, de voorwaardelijke aandelenbeloning van 10 miljoen dollar speelt geen rol in de winst- en verliesrekening.
Toptechneut verdient goed bij Twitter
Voor berichtendienst Twitter is software-ontwikkeling uiteraard cruciaal. In techwalhalla Silicon Vally lopen tal van goede programmeurs rond, maar dat is niet de enige kwaliteit waar bedrijven als Twitter naar zoeken, zo meldt zakensite Business Insider.
Vraag is dus waarom Twitter juist iemand als Fry graag aan zich wil binden. De toptechneut die tot april 2012 bij het bedrijf Salesforce werkte, is op de eerste plaats niet zomaar een goede technicus. Voormalige collega's stellen tegenover persbureau Reuters dat hij het werk van tien gemiddelde programmeurs aankan.
Dat is echter niet het enige. Een probleem dat nogal eens optreedt bij gespecialiseerde IT-toppers is dat ze sociaal niet de bagage hebben om zich tot vaardige managers te ontwikkelen. Juist op dat punt heeft Fry zich onderscheiden toen hij de organisatiestructuur moest omgooien bij Salesforce, zo signaleert Business Insider.
Kortom, de toptechnicus bij Twitter is én een hele goede IT-er en een uistekende, sociaal vaardige manager die teams kan aansturen en motiveren. Dan ben je echt wat waard in Silicon Valley.
Lees ook:
Hoe geloofwaardig is verdienmodel Twitter?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl