• In de talkshow Op1 liet demissionair zorgminister Hugo de Jonge vallen dat het coronatoegangsbewijs langer gehandhaafd gaat worden.
  • Andere regels zoals 75 procent van de maximale capaciteit voor evenementen en eerdere sluitingstijden gaan eerder van tafel.
  • Het OMT laat weten dat de prognose voor het najaar en de winter slechter zijn dan gedacht en sluit meer IC-opnames niet uit.

Coronamaatregelen die “economisch belemmerend” zijn, worden eerder losgelaten dan het coronatoegangsbewijs, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. “Die coronapas is hooguit vervelend”, aldus de bewindsman hierover in de talkshow Op1.

Het digitale bewijs waarmee mensen toegang kunnen krijgen tot een restaurant of een museum blijft langer in stand dan andere regels, zoals de 75 procent maximale capaciteit voor bepaalde evenementen en de sluitingstijd van middernacht voor horeca.

“Het eerste waar je hoopt dat je vanaf kunt, is die 75 procent, en de nachtsluiting”, aldus De Jonge. Verder wil hij niet te veel vooruit lopen op of het bewijs de hele winter nog getoond moet worden of op andere versoepelingen: begin november weegt het kabinet adviezen van het Outbreak Management Team hierover. Eind vorige week zei de minister nog dat het te vroeg is om de vraag te beantwoorden welke regels eventueel kunnen worden losgelaten.

Forse toename van ziekenhuis- en ic-opnames niet uitgesloten

De prognoses voor hoe corona zich de komende herfst- en wintermaanden verder ontwikkelt, zijn slechter dan eerder gemodelleerd, schreef het Outbreak Management Team (OMT) dinsdag in een advies aan de regering.

Volgens het OMT is er "een grotere mate van onzekerheid, waarbij ook een forse toename van ziekenhuis- en ic-opnames niet uitgesloten is". Daarom adviseren de experts ook om nu niet al verder te gaan versoepelen.

Het kabinet besluit begin november of er al dan niet verder wordt versoepeld. Het OMT komt op 29 oktober bij elkaar om de stand van zaken te bespreken en het demissionaire kabinet vervolgens te adviseren. Dan kan het beter een inschatting maken wat mogelijk is. "Naarmate we een aantal weken verder zijn, wordt de prognose nauwkeuriger en de risico's van eventuele versoepelingen beter omschreven", aldus het team.

Het OMT spreekt van "een kantelpunt in de epidemiologische situatie" nadat twee weken geleden de laatste versoepelingen zijn ingegaan. Als er niet verder wordt versoepeld en het aantal contacten hetzelfde blijft, komen er mogelijk tot 400 mensen op de intensive care terecht. Volgens de officiële cijfers liggen er momenteel 138 mensen met corona op de ic.

LEES OOK: CNV vindt vragen naar coronabewijzen ‘illegaal’ en wil dat werkgevers ermee stoppen