De 38-jarige Alejandro Santo Domingo, telg uit de meest succesvolle zakenfamilie van Colombia, heeft een sleutelpositie in de overnamestrijd tussen ’s werelds grootste bierbrouwer AB InBev en de nummer twee SABMiller.

Een slordige 92 miljard euro biedt ’s werelds grootste brouwer AB InBev, eigenaar van merken als Budweiser en Jupiler, voor de nummer twee in de wereld: SABMiller. Als de overname slaagt en kartelwaakhonden niet dwarsliggen, schuift Heineken op naar de tweede positie in de wereld, maar wel op lichtjaren afstand van de combinatie AB InBev/SABMiller.

Maar zover is het nog niet, want niet iedereen bij SABMiller is overtuigd van de waarde van het bod dat AB InBev heeft gedaan.

SABMiller is gevormd door een reeks overnames van de brouwer South African Breweries: in 2002 werd de Amerikaanse biergigant Miller ingelijfd en in 2005 volgde het Colombiaanse Bavaria; het Nederlandse Grolsch volgde in 2007.

Door de overname van het Colombiaanse biermerk Bavaria kwam de familie Santo Domingo aan boord bij SABMiller. Deze zakenclan heeft 14 procent van de aandelen en twee zetels in de toezichtsraad. Zonder de zegen van de Santo Domingo’s lijkt een bod van AB InBev weinig kans te maken.

Colombiaanse dealmaker trekt aan touwtjes bij SABMiller

Deze week bleek dat de grootste aandeelhouder van SABMiller, tabaksbedrijf en Marlboro-producent Altria, het bod van AB InBev wel ziet zitten. Altria heeft 27 procent van de aandelen en drie zetels in de toezichtsraad. Maar de Santo Domingo's liggen nog dwars. Of beter gezegd: Alejandro Santo Domingo, de 38-jarige oud-Harvard student, die de beleggingen van de familie beheert sinds de dood van zijn vader Julio Mario.

De diverse beleggingen van de familie Santo Domingo zijn bij elkaar zo'n 14,8 miljard dollar waard, aldus persbureau Bloomberg. De in New York woonachtige Alejandro - een bekende societyfiguuur die sinds dit jaar verloofd is met de Britse aristocrate Lady Charlotte Wellesley - is in de voetsporen getreden van zijn vader en overgrootvader die vooral bekend stonden als handige dealmakers.

Bekenden van de familie omschrijven Alejandro als "capabel" tegenover zakenkrant The Wall Street Journal. Het verzet tegen de overname van SABMiller door AB InBev lijkt vooral tactisch van aard. Een bankier die met de Santo Domingo's heeft samen gewerkt spreekt tegenover de krant van "een onderhandelingsstrategie. Zij maken de dienst uit."

De belangrijkste zaken die de Colombiaanse zakenman lijkt te willen verzekeren in de bierstrijd zijn: een betere prijs en substantiële invloed in wat onbetwist het grootste bierconcern te wereld moet worden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl