Een coach en een Aziatische politicus. Dat zijn de twee idolen van topman Larry Fink van beleggingsfondsenhuis BlackRock – met 5.100 miljard dollar aan beleggingen via BlackRock is Fink één van de invloedrijkste vermogensbeheerders ter wereld.
De flamboyante Fink noemt zijn inspiratiebronnen in een interview met Bloomberg Markets. Hoewel hij nooit de managementstijl van één bepaalde leider imiteerde, zijn Lee Kuan Yew – de stichter en ‘goedaardige dictator’ van Singapore – en basketbalcoach Phil Jackson de twee mensen die Fink min of meer als zijn ‘idolen’ beschouwt.
Fink motiveert zijn keus voor de geestelijk vader van Singapore als volgt: “Lee Kuan Yew kwam in 1965 aan de macht in een haven vergeven van de muggen die eerder door de Engelsen en Maleisiërs was geplunderd – en kijk naar die samenleving dezer dagen, die is erg indrukwekkend.”
En over basketbalcoach Jackson zegt hij: “Het is al een prestatie om als talent op te staan, een goed jaar te hebben en kampioen te worden, maar Jackson presteerde dat 11 keer! Om dat seizoen na seizoen te doen, elke keer de atleten inspirerend en samenbindend, dát is leiderschap.”
Laten we eens wat dieper ingaan op deze twee heren om te zien wat Fink van ze opsteekt.
Lee Kuan Kew: met discipline en zonder ideologie
De enige overgebleven stadstaat van de wereld (nee, Monaco, je telt niet mee) is gegroeid tot wat het vandaag de dag is in slechts drie à vier decennia. In 1965 werd het eilandenrijkje onafhankelijkheid van Maleisië, en Lee Kuan Yew was toen al zes jaar aan de macht als premier. Hij veranderde wat een kleine haven in Maleisië was, in een wereldspeler van formaat. Lee staat bekend als een hedendaags voorbeeld van een 'goedaardige dictator'. Een leider die weliswaar geen tegenspraak duldt, maar tegelijkertijd niet voor zelfbehoud of verrijking zijn land bestuurt. Singapore is nu een wereldwijde hub voor transport, innovatie en financiële diensten.
Harvard-politicoloog Graham Allison schreef een boek over de Singaporese leider en identificeert de volgende eigenschappen en vuistregels in zijn stijl:
- Resultaten gaan boven idealen
- Leiders moeten het welzijn van hun mensen boven hun eigen belangen stellen
- Succes volgt uit hevige concurrentie, mits gelijke kansen gegarandeerd zijn
- Discipline is vereist, ook zonder een binding met een ideologie
- Een grote leider is moedig, veerkrachtig en emotioneel stabiel
Phil Jackson vertrouwt op zichzelf en zijn spelers
Als coach voor meerdere basketbalteams tussen 1989 en 2011 won Phil Jackson liefst 11 kampioenschappen. Hij leidde sterren als Michael Jordan en Kobe Bryant naar fameuze overwinningen en bracht het beste in ze naar boven. Teamwork kweken tussen mannen met ego's groter dan hun schoenmaat was zijn specialiteit.
Jackson schreef zijn memoires, getiteld Eleven Rigns en destilleerde daaruit de uitgangspunten die hij hanteerde in zijn loopbaan. Net als bij de Lee Kuan Yew, ontstijgen die richtlijnen het basketbal:
- Leiders die bij een nieuw team nog steeds succesvol zijn, danken dat aan het vertrouwen op hun eigen intuïtie
- Leiders moeten authentiek zijn om het respect van hun team af te dwingen
- Grote leiders leggen hun wil niet op aan anderen, succes volgt uit de inspiratie die ze bieden om te veranderen
- Iemand fundamenteel veranderen, is onmogelijk. Een leider moet voor elk individu een rol vinden waarin iemand kan opbloeien en daarmee het meest bijdragen aan het team