Na de prijsexplosie van spelt vorig jaar, heeft het graangewas wat stappen teruggezet. Misschien dat de hype er wel een beetje af is, maar de populariteit blijft groot, schrijft Boerenbusiness.nl.
De populariteit van speltbrood leidde in 2014 tot een grote vraag naar spelt. In Duitsland, waar de oerkorrel al enkele jaren sterk in opkomst is, bracht biologische spelt toen tussen de 550 en 650 euro per ton op.
Ook de Nederlandse landbouwclub Agrifirm Plant deed goede zaken: over de oogst van biologische spelt in 2014 werd een recordprijs gerealiseerd van 941,50 euro per ton. Bijna een jaar verder is de marktsituatie veranderd en zijn de prijzen merkbaar teruggelopen.
Langjarige contracten
Afhankelijk van de kwaliteit en het opgestelde contract ligt de huidige prijs van bio-spelt in Duitsland tussen 480 en 590 euro per ton. Maar volgens Diana Schaack van het Duitse bureau voor Agrarische Marktinfomatie (AMI) wordt er op dit moment over het algemeen weinig verkocht. “Veel telers hebben langjarige contracten afgesloten; contracten van drie of vijf jaar brengen ongeveer 550 euro per ton op. De prijzen zijn in alle gevallen gezakt en zullen ook nog verder dalen. De vraag is alleen hoe ver.”
Ook in Nederland is druk op de prijs van biospelt. “De markt is het afgelopen jaar wel doorgegroeid”, laat Aart den Bakker, manager afzet bij Agrifirm Plant, weten. “Wij hebben ook ons netwerk van afnemers uitgebreid, maar het aanbod van afgelopen jaar heeft de groeimogelijkheid die er in de markt zat overstegen. Oftewel, dat geeft prijsdruk. Het seizoen is nog niet voorbij, maar de druk is dusdanig dat de prijs over de oogst van 2015 die in juni bekend wordt, lang niet op het niveau van vorig jaar komt.”
Uitgebreide areaal
Nu was de prijs over 2014 ook wel extreem hoog. "Toen was er veel te weinig product. Maar de teelt is sindsdien meer dan verdubbeld bij bio. Dat heeft de markt afgelopen jaar niet kunnen verwerken", legt Den Bakker uit. Ook in gangbare spelt is het aanbod groot.
Arco Amperse van Agrifirm Plant wijt dat ook aan het uitgebreide areaal. "Het gangbare speltareaal is een aantal keer over de kop gegaan. De vraag is wel wat gestegen, maar lang niet zo hard als het areaal is gestegen. Daarbij is ook buiten Nederland voldoende aanbod. Al met al is er overcapaciteit op de markt."
De prijs valt dan ook een stuk lager uit dan vorig jaar. Een concrete prijs durft hij niet te geven. Daarvoor gaat er onvoldoende over de toonbank. "Op de landbouwbeurs in Emmeloord noteert tarwe nu zo’n 140 euro per ton. De af-boerderijprijs van spelt zit daar nog aardig wat onder, terwijl er een paar jaar geleden nog prijzen werden genoemd van boven de 300 euro voor gangbare spelt."
Het totale speltareaal in Nederland groeide van naar schatting 100 à 200 hectare in 2014 naar ruim 700 hectare in 2015, zo blijkt uit de eerste cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek van spelt heeft.
Hype voorbij, vraag blijft
Aan de vraag ligt de prijsdaling echter niet. Hoewel het nieuwe er voor de consument volgens Amperse een beetje af is, blijft spelt aantrekkelijk. "Ik verwacht niet dat de huidige marktsituatie op korte termijn wordt opgelost. De hype door te weinig aanbod is zeker weg, maar er blijft vraag naar en interesse in deze oergranen."
Ook Den Bakker meent dat biospelt een vastere plaats heeft verworven bij de consument. "Ik spreek niet meer over een hype, maar het is zeker zo dat biospelt een structureel plekje krijgt. Bovendien zie ik ook nog groeimogelijkheden."
Voor 2016 gaat Agrifirm uit van een afname van het areaal. "Was er andere jaren een tekort aan zaaizaad, dat is nu niet het geval", motiveert Amperse. "De uitleveringen van zaaizaad zijn minder. Er is een categorie telers die er plezier in heeft en behoorlijke opbrengsten weet te halen. Degenen die wilden cashen zullen geen spelt meer telen."
Met een kleiner aanbod in 2016 en een uitbreidende afzet, gaat de markt van biospelt meer in evenwicht komen, zo verwacht collega Den Bakker. Bij de Duitsers lijkt het areaal wel te groeien. Schaack meet dat af aan de zaadverkopen.
Lees ook op Boerenbusiness.nl
Varkenssector moet vrezen voor Russische concurrentie door zwakke roebel
Telers opgelet: er dreigt een tekort aan brouwgerst
Een mestloze veehouderij kan binnen vijf tot tien jaar
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl