- In een interview met The Washington Post erkent de hoogste generaal van Oekraïne dat zijn land aanvallen uitvoert op Russisch grondgebied.
- Er bestaan al langer vermoedens dat Oekraïne doelen aanvalt op Russisch grondgebied, maar formeel werd dat tot nog toe ontkend.
- De generaal zegt nog altijd van plan te zijn om het schiereiland de Krim te heroveren.
- Lees ook: Oekraïne heeft praktisch evenveel operationele tanks als Rusland – maar er is nog wel een enorme voorraad oude Sovjet-tanks, aldus militaire experts
De hoogste generaal van Oekraïne, Valeri Zaloezjny, erkent dat zijn militairen aanvallen uitvoeren op Russisch grondgebied. In een interview met The Washington Post spreekt hij zijn frustratie uit dat hij daarbij geen wapens mag gebruiken die uit het Westen komen. “Waarom moet ik om mijn mensen te redden iemand om toestemming vragen om iets te doen op vijandelijk gebied?”
“Om een of andere reden moet ik eraan denken dat ik daar niets mag doen. Waarom?” zo vraagt Zaloezjny zich af. Hij stelt dat het Westen bang is dat de Russische president Vladimir Poetin dan kernwapens zal inzetten. “De kinderen die om het leven komen interesseert dat niet.”
Er bestaan al langer vermoedens dat Oekraïne doelen aanvalt op Russisch grondgebied, maar formeel wordt dat normaal gesproken ontkend. Het gaat vooral om aanvallen op Russische gebieden nabij de Oekraïens grens. Oekraïne heeft moeten beloven daar geen Westerse wapens voor in te zetten. Deels omdat de wapens bedoeld zijn voor zelfverdediging op eigen grondgebied, deels ook om verdere escalatie tussen Rusland en het Westen te voorkomen.
Wat de generaal betreft is het “aan ons hoe we deze vijand doden. Het is in tijden van oorlog mogelijk en noodzakelijk om op zijn grondgebied te doden. Als onze partners bang zijn om hun wapens te gebruiken, doden wij met die van onszelf. Maar niet meer dan noodzakelijk.”
Leger van Oekraïne wendbaarder door samenwerking met NAVO
Zaloezjny zegt verder dat de Oekraïense krijgsmacht er inmiddels heel anders voor staat dan toen hij begon. Zo heerste er een harde cultuur, bijvoorbeeld in de omgang tussen de militaire top en de rest van de krijgsmacht. "Als je hier binnenkwam, werd je onmiddellijk duidelijk dat het een fout was om geboren te worden en een fout was om hier te komen."
Bovendien is de Oekraïense krijgsmacht volgens de generaal wendbaarder geworden door trainingen en nauwere samenwerking met de NAVO. Dit is volgens hem de reden dat Oekraïne langer standhoudt dan vooraf werd verwacht. "De aanname in vele landen dat dit een oorlog zou zijn tussen een groot Sovjetleger en een klein Sovjetleger was onjuist."
De generaal zegt ook nog altijd van plan te zijn om de Krim te heroveren, die al in 2014 door Rusland werd geannexeerd. "Zodra ik de middelen heb, onderneem ik actie. Het maakt me geen donder uit, niemand houdt me tegen."