Zakenbanken die op jaarbasis beslissen of ze hoge bonussen aan hun bankiers uitdelen, zitten niet erg te wachten op de strenge Nederlandse bonusregels. Dat is een nadeel bij het weglokken van banken uit Londen naar Amsterdam in het kader van de Brexit.
Maar Amsterdam is niet helemaal kansloos. ’s Werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock heeft Amsterdam op een lijst van kansrijke Europese vestigingsplaatsen geplaatst voor na de ‘Brexit’. Ook Dublin, Parijs en Frankfurt zijn in de race om het financiële concern binnen te halen als Europese basis, schrijft de Ierse krant The Irish Times dinsdag op basis van bronnen.
Volgens een woordvoerder heeft BlackRock echter nog geen besluit genomen. Het machtige concern wil eerst meer informatie over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. De vermogensbeheerder heeft al een kantoor in Amsterdam, waar veertig mensen werken.
BlackRock beheert duizenden miljarden aan vermogen via beleggingsfondsen. De fondsbeheerders van het bedrijf krijgen daarvoor wel commissies, maar zijn minder dan zakenbankiers afhankelijk van hoge jaarbonussen.
Zakenbankiers mijden Amsterdam bij Brexit
Zakenbanken uit de Londense City die op zoek zijn naar een nieuwe vestiging, mijden Amsterdam juist door de strenge regels voor bonussen die hier gelden.
In Nederland geldt een bonusplafond van 20 procent van het vaste salaris, waar andere Europese landen een plafond van 100 procent hanteren. Werkgeverslobby VNO-NCW waarschuwde eind juni nog, dat dit bonusplafond werkt als een nadeel voor Amsterdam als vestigingsplaats, vergeleken met andere Europese steden.
Vorige week werd bekend dat inmiddels dertien bedrijven sinds de Britse beslissing om uit de EU te vertrekken de overstap van Londen naar Nederland maken. Het gaat om Britse, Amerikaanse en Aziatische ondernemingen in de financiële sector, ICT en energie.