- Westerse landen moeten zich niet laten misleiden door de Russische desinformatiecampagne rond de oorlog in Oekraïne, volgens een Amerikaanse denktank.
- Rusland probeert de publieke opinie in het Westen ervan te overtuigen dat het zinloos is om Oekraïne verder steunen.
- De perceptie dat Rusland een dominante positie heeft in Oekraïne, is de grootse valkuil voor westerse landen, volgens conflictspecialisten.
- Lees ook: Rusland intimideert wereldleiders die op bezoek gaan in Oekraïne, maar wat gebeurt er als er iemand gewond raakt?
De VS en andere westerse landen moeten zich bewust zijn van Russische desinformatiecampagnes en deze koste wat kost negeren, als ze Oekraïne willen helpen de oorlog te winnen, stellen conflictanalisten.
“Simpele feiten worden dagelijks in twijfel getrokken doordat het Kremlin het westerse debat probeert te sturen”, schrijven analisten van het in Washington gevestigde Institute for the Study of War in een recente analyse.
De analisten stellen dat “het idee, dat de oorlog niet te winnen is vanwege de Russische dominantie, het resultaat is van een Russisch informatie-offensief. Deze campagne laat zien hoe de echte strategie van Rusland eruit ziet en hoe het land hoopt succes te boeken”.
Jarenlang heeft Rusland informatie zo gemanipuleerd dat andere landen Rusland zien als een dominante macht in Europa en, de afgelopen jaren, dat het aan de winnende hand is in Oekraïne.
Rusland probeert westerse partners van Oekraïne, in het bijzonder de VS, te demotiveren. Volgens de analisten van het ISW "is de Russische strategie die er het meest toe doet niet de oorlogsstrategie van Moskou, maar eerder de strategie van het Kremlin om ons de wereld te laten zien zoals zij willen dat wij die zien."
Als westerse landen beslissingen nemen op basis van een door het Kremlin gegenereerde alternatieve realiteit, kan juist dat Rusland in staat stellen "om in de echte wereld te winnen", aldus de analisten.
Volgens de Amerikaanse denktank draagt Rusland de boodschap uit dat "steun aan Oekraïne een afleiding is van de 'echte' problemen van de VS" en dat die steun niet helpt.
'Conflictmoeheid' is een serieus probleem geworden in het Westen, vooral in de VS, waar nieuwe militaire steun aan Oekraïne al maanden wordt tegengehouden en niet door het Congres komt.
Er zijn duidelijke gevolgen op het slagveld, nu de Oekraïense troepen worstelen met een gebrek aan munitie en voorraden.
De vertraging in het Amerikaanse Congres is zo'n groot probleem geworden dat vorige maand werd gemeld dat meer dan 40 procent van de Oekraïners minder vertrouwen heeft in de steun van het Westen en het gevoel heeft dat het Westen "moe" is van de oorlog in Oekraïne.
Steeds vaker duiken er vragen op of de steun voor Oekraïne wel de moeite waard is, en of onderhandelen over vrede, zelfs als dat offers betekent voor Oekraïne, niet de beste weg vooruit is.
"Rusland gijzelt belangrijke concepten over deze oorlog, waaronder begrippen als vrede en verdediging", aldus de analisten van het ISW. "Wanneer het Kremlin praat over 'vrede', gaat het in feite het opgeven van de strijd door Oekraïne en westerse landen."
Oekraïne probeert zichzelf te verdedigen op eigen grondgebied, maar westerse landen interpreteren de Oekraïense verzoeken om wapens en andere steun soms als agressief en "escalerend" voor het conflict.
De Duitse Kanselier Olaf Scholz weigerde onlangs om Taurus-kruisraketten te doneren, met het argument dat ze alleen verantwoordelijk gebruikt kunnen worden als Duitse soldaten naar Oekraïne zouden worden gestuurd om te helpen bij de bediening, iets wat niet gaat gebeuren. Hij zei dat het een "grens is die ik als kanselier niet wil overschrijden", aldus Associated Press.
Scholz aarzelt om bepaalde wapens naar Oekraïne te sturen - vooral nieuwe, zoals de Leopard 2 gevechtstank. De VS heeft ook getwijfeld over belangrijke systemen, zoals HIMARS, voertuigen zoals Bradleys en Abrams, vliegtuigen en langeafstandsraketten zoals ATACMS, te sturen. En andere westerse landen zijn ook nog steeds terughoudend.
Het ISW benadrukte dat Rusland profiteert van westerse landen die weigeren cruciale wapens te sturen.
Om de Russische desinformatie te bestrijden, suggereren de experts dat westerse landen zoals de VS en haar Europese bondgenoten volharden in de steun voor Oekraïne, en meer doen om de desinformatie van Rusland tegen te gaan.
"De Verenigde Staten moeten de pogingen van het Kremlin om onze eigen besluitvorming en wil te veranderen, feller bestrijden" aldus de analisten.
De experts zeggen ook dat er veel meer op het spel staat, dan wat het Kremlin westerse leiders wil doen geloven. "Rusland kan Oekraïne of het Westen niet verslaan - en zal waarschijnlijk verliezen - als het Westen zijn middelen mobiliseert om het Kremlin te weerstaan," schrijven de analisten. "Als wij ons inspannen en meer doen, verliest Rusland."