De grootste bierfusie ooit is een feit. Bierbrouwer Anheuser-Busch InBev heeft nu ook formeel een bod uitgebracht op branchegenoot SABMiller.

De twee bedrijven, die vorige maand al op hoofdlijnen tot overeenstemming kwamen over een fusie, maakten dat woensdag bekend. Per aandeel SABMiller betaalt AB InBev 44 pond (62 euro). Daarmee waardeert het bod het moederbedrijf van Grolsch omgerekend op in totaal 100 miljard euro.

De fusie van AB InBev en SABMiller levert veruit de grootste bierbrouwer ter wereld op. Qua biervolume is het fusiebedrijf dominant. AB InBev en SABMiller verkochten vorig jaar samen bijna 600 miljoen hectoliter bier, flink meer dan de huidige nummer drie Heineken, die op 181 miljoen hectoliter zat.

Hoe dominant het nieuwe fusieconcern precies is, wordt duidelijk met een blik op de wereldkaart. AB InBev en SABMiller samen zijn marktleider in bijna alle landen in Noord- en Zuid-Amerika en grote delen van Afrika. Ook heeft de bierbrouwer een sterke positie in China, qua bierconsumptie veruit de grootste markt ter wereld.

Het is onwaarschijnlijk dat mededingsautoriteiten zonder slag of stoot akkoord gaan met een overname. AB InBev en SABMiller zullen waarschijnlijk onderdelen af moeten stoten om goedkeuring te krijgen. Heineken komt dan mogelijk in beeld als overnamekandidaat van losse merken.

Belang in joint venture verkocht

SABMiller heeft voorafgaand aan de overname alvast zijn belang in de Amerikaanse joint venture MillerCoors verkocht aan partner Molson Coors. Daarmee is een bedrag van omgerekend 11 miljard euro gemoeid.

Door de verkoop van het belang in MillerCoors voorkomen AB InBev en SABMiller waarschijnlijk mededingingsbezwaren in de Verenigde Staten. Bedenkingen van toezichthouders bij de machtige positie die het fusiebedrijf daar zou krijgen, vormden volgens kenners het grootste potentiële struikelblok voor de deal.

Ook elders in de wereld zal AB InBev mogelijk merken moeten afstoten om te garanderen dat er voor de bierconsument na de fusie voldoende te kiezen overblijft. Mocht de deal alsnog mislukken omdat het niet lukt alle toezichthouders tevreden te stellen, betaalt het in België gevestigde concern 3 miljard dollar aan SABMiller.

Heineken focust op Azië

Als het nieuwe fusiebedrijf nog meer merken af moet stoten, is de vraag of dat merken zijn die in de strategie van Heineken passen. De grootste overlap hebben AB InBev en SABMiller in de Verenigde Staten, waar ze gezamenlijk 70 procent van de markt in handen hebben. De Amerikaanse biermarkt is echter moeilijk en staat al jaren stil.

Heineken focust zich juist op Azië, waar de bierverkopen volgens analisten jaarlijks met zo’n 4 procent zullen groeien door de toenemende middenklasse. Drie jaar geleden nam Heineken al Asia Pacific Breweries over, de brouwer van het in Azië populaire Tiger-bier. Vorige week verstevigde Heineken zijn positie in onder meer Maleisië door een deal van bijna 700 miljoen euro met het Britse drankconcern Diageo.

AB InBev en SABMiller hebben echter ook een gezamenlijk marktaandeel van 40 procent in China. Als het fusiebedrijf daar onderdelen moet afstoten, zal Heineken vooraan in de rij staan. Zeker omdat het de Amsterdamse brouwer in het verleden niet lukte om voet aan de grond te krijgen op de versnipperde Chinese biermarkt.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl