Op blote voeten staat koning Willem-Alexander achter het roer van De Groene Draeck, het privéjacht van prinses Beatrix dat ze op haar achttiende verjaardag cadeau kreeg van het Nederlandse volk.
Het is 22 augustus 2015. De koninklijke familie vaart mee in de botenoptocht van Sail, het vijfjaarlijkse zeilevenement in de hoofdstad. De sfeer is opperbest. Máxima zwaait naar het publiek op de kade, haar drie dochters – met reddingsvest – doen mee.
Wat de koninklijke familie dan nog niet weet, is dat een maand later De Groene Draeck het middelpunt is van een politieke rel. Op Prinsjesdag blijkt dat de onderhoudskosten voor het 60 jaar oude jacht bijna een ton per jaar bedragen.
Te veel, vindt onder meer Alexander Pechtold. De boot vaart nauwelijks. En als je zo’n lemsteraak nieuw zou kopen, zou die drie tot vier ton kosten, aldus de D66-leider.
Op zich een valide argument, maar het koninklijk huis staat in totaal voor 42 miljoen euro in de boeken. Dan is een ton klein bier.
Plus, in vergelijking met andere koningshuizen is De Groene Draeck maar een bescheiden bootje. Kijk maar mee:
Er zijn in Europa nog drie landen met een koninklijke boot. Een daarvan is Noorwegen. Dit is de HNoMY Norge, het 80 meter lange jacht van de Noorse koning.
Het schip werd in 1937 gebouwd in opdracht van Thomas Sopwith, een rijke Britse vliegenier en ondernemer. Twee jaar later nam de Britse marine het schip over om in te zetten in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog kreeg Sopwith zijn 'kindje' weer terug, maar hij had inmiddels een vervangend jacht gekocht.
Hij vond een koper in Noorwegen, dat in 1947 het schip overnam voor 1,4 miljoen Noorse kronen als cadeau voor de jarige koning Haakon VII.
Overigens hebben de Noren nog een een koninklijk jacht, de Sternjen. Die is met zijn lengte van 18 meter vergelijkbaar met De Groene Draeck.
De Denen hebben ook een oudje: Her Danish Majesty's Yacht Dannebrog, opgeleverd in 1932. Het schip is ruim 78 meter lang en 10 meter breed.
In vredestijd fungeert het schip als koninklijk jacht, maar in noodsituatie kan het dienst doen als ziekenhuisboot. Sinds de bouw heeft de Dannebrog al meer dan 600.000 kilometer afgelegd en de meeste havens van Denemarken aangedaan, waaronder die in de Faeröer en Groenland.
De echt luxe jachten vind je in de Arabische landen. In de Verenigde Arabische Emiraten bijvoorbeeld, waar het grootste jacht ter wereld staat. De Azzam is 180 meter lang, ongeveer anderhalf keer de lengte van een voetbalveld.
Eigenaar van de Azzam is Khalifa bin Zayed Al Nahyan, de president van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van Abu Dhabi. Hij liet het schip bouwen in 2013 voor een bedrag van naar verluidt 605 miljoen dollar.
Aan boord zijn een twee helikoperplatform, twee zwembaden, een bioscoop, een discotheek, een mini-onderzeeër en een raketafweersysteem.
Collega-emir Mohammed bin Rashid Al Maktoum van Dubai heeft ook een aardig schuitje. Zijn jacht Dubai is met 162 meter het op twee na grootste ter wereld en kostte naar verluidt 400 miljoen dollar.
Het zevendeks schip werd in 2006 gedoopt. Het interieur is grotendeels ontworpen door Mohammed bin Rashid Al Maktoum zelf. Pareltje is de wenteltrap met glazen treden die van kleur veranderen.
Verder is er een zwembad, een spa en - natuurlijk - een helikopterplatform.
Sultan Qaboos van Oman doet ook mee met de big boys. Zijn jacht Al Said is 155 meter lang en heeft een concertzaal aan boord.
Het schip van 300 miljoen dollar werd in 2007 voor het eerst te water gelaten. Er kunnen zeventig mensen slapen aan boord, exclusief de 154 bemanningsleden die nodig zijn om de Al Said draaiende te houden.
De koninklijke familie van Saoedie-Arabië bezit de Prince Abdulaziz, een 147 meter lang jacht met een prijskaartje van 184 miljoen dollar.
Toen de Prince Abdulaziz in 1984 op werd geleverd, was het het grootste jacht ter wereld. Die titel wist het 22 jaar lang vast te houden, tot de Dubai klaar was in 2006. Aan boord is plek voor 64 gasten en een crew van 65 personen.
En dan is er De Groene Draeck. Vergeleken met de bovenstaande megajachten is de privéboot van Beatrix maar een lullige lemsteraak.
Lees meer over de koninklijke familie:
- Het koninklijke jacht van de Oranjes is niks vergeleken met die van andere royals
- Het flitsende leven van selfmade miljonair en pandjesprins Bernhard van Oranje
- 10 dingen die je van Máxima kunt leren als je zelf in de spotlights staat
- Het turbulente leven van Mabel van Oranje: gangstermeisje, tragische prinses en nu nummer 149 in de Quote 500