2016 was een uitstekend jaar voor garnalenvissers. Niet alleen vielen de brandstofkosten lager uit door de gedaalde olieprijs, voor een kilo garnalen werd meer dan twee keer zoveel betaald als een jaar eerder.
In 2015 kregen vissers op de afslag gemiddeld 3,56 euro voor een kilo garnalen, blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research, de onderzoekstak van de gelijknamige universiteit.
Vorig jaar steeg dat naar ruim 7 euro per kilo.
Er waren op sommige dagen zelfs uitschieters van meer dan 10 euro per kilo, zoals in april 2016 op de visafslag in Lauwersoog.
De prijs is nu zo hoog, omdat er minder garnalen worden gevangen in de Duitse bocht, het zuidoostelijke deel van de Noordzee voor de kust van Duitsland en Denemarken.
Volgens garnalenvisser Johan Rispens uit Zoutkamp, die al bijna dertig jaar in het vak zit, komt dat door de opmars van wijting, zei hij onlangs tegen RTV Noord. Deze familie van de kabeljauw eet grote hoeveelheden garnalen.
In Nederland neemt de wijtingstand niet noemenswaardig toe, waardoor de aanvoer van garnalen voor vissers in Urk, Harlingen en Zoutkamp stabiel is. Daarvan profiteren de ruim tweehonderd garnalenvissers in Nederland nu.
Vorig jaar werd er op de Nederlandse visafslagen voor meer dan 100 miljoen euro aan garnalen verhandeld, een absoluut record en een verdubbeling ten opzichte van 2015.
Investeren in schepen
De goede resultaten geven garnalenvissers de financiële ruimte om hun schepen op te knappen of om een nieuwe te kopen. De afgelopen jaren hadden ze het juist moeilijk door de opgelegde vangstbeperking, bedoeld om het kustgebied te beschermen.
"Veel ondernemers verkopen hun oude kotter en geven de scheepswerf in Den Oever of Harlingen opdracht een nieuwe te ontwerpen", schrijft het Financieele Dagblad maandag. "Anderen laten hun oude kotters renoveren."
Dat is nodig ook, want de afgelopen jaar is er nauwelijks geïnvesteerd in de bouw van nieuwe schepen. Vorig jaar bestond maar liefst 63 procent van de Nederlandse visserijvloot uit schepen ouder dan twintig jaar.
Alle reden dus om optimistisch te zijn, aldus Hendrik Nienhuis onlangs tegenover RTV Noord. Hij is al bijna een halve eeuw werkzaam in de noordelijke vissector en wordt door de regionale omroep omschreven als de 'godfather van de garnalenindustrie'.
"De vloot ziet er gezond uit en er worden goede omzetten per schip gemaakt", aldus de routinier. Toch blijft Nienhuis, die tegenwoordig voor garnalenhandelaar Telson werkt, realistisch. "De natuur bepaalt hoeveel garnalen er zijn, wanneer en op welke plek. Uiteindelijk buigt iedereen voor de natuur."