Als een van de drijvende krachten achter de Brexit liet Boris Johnson direct na het referendum van 2016 het vuile werk over aan Theresa May. Maar nu haar politieke einde nadert wil hij haar graag opvolgen als premier en partijleider.
De naam van de voormalig minister van Buitenlandse Zaken en burgemeester van Londen zingt al langer nadrukkelijk rond, maar nu heeft hij ook zelf zijn kandidatuur bevestigd.
Op een conferentie voor verzekeraars zei Johnson volgens de BBC in antwoord op een vraag over de opvolging van May: “Ik ga ervoor. Natuurlijk ga ik ervoor. Ik denk dat dat voor niemand echt een geheim is. Maar er is op dit moment geen vacature.”
May heeft eerder gezegd dat ze zal aftreden wanneer de volgende fase in het Brexit-proces van start gaat. De verwachting is dat ze volgende maand vertrekt, nadat haar Brexit-deal voor de vierde keer in stemming is gebracht in het Britse parlement, of ze nu toch wint of wederom verliest. Maar als ze niet zelf opstapt, kan ze pas in december weer opnieuw binnen haar eigen partij worden uitgedaagd als leider, nadat ze vorig jaar vlak voor Kerst een vertrouwensstemming overleefde.
Op 23 mei moeten de Britten tegen wil en dank naar de stembus voor de Europese Verkiezingen. Verwacht wordt dan de Conservatieven dan opnieuw een keiharde nederlaag leiden. De nieuwe Brexit Party van Nigel Farage staat op dit moment bovenaan in de peilingen.
Johnson wil positiever Brexit-verhaal
Brexiteer Johnson liet nog maar eens weten dat May de Brexit-onderhandelingen in zijn ogen helemaal verkeerd heeft benaderd: "Ik denk echt dat er veel te weinig grip was en te weinig dynamiek in de manier waarop we de gesprekken [met de EU] hebben aangepakt."
Hij nam vorig jaar juli ontslag als minister van Buitenlandse Zaken uit protest tegen de onderhandelingen die May voerde in Brussel.
De mogelijke opvolger van May wil een veel positiever verhaal over de Brexit: "We zijn er de laatste drie jaar niet in geslaagd een overtuigend verhaal voor het voetlicht te brengen hoe we kunnen profiteren van de mogelijkheden die de Brexit biedt."
Oorspronkelijk zouden de Britten op 30 maart uit de EU vertrekken, maar om dat het parlement al tot drie keer toe het akkoord dat May heeft gesloten heeft verworpen is de Brexit-deadline inmiddels verschoven naar 31 oktober.
De strijd om het leiderschap bij de Conservatieven bestaat uit verschillende stemronden onder parlementariërs, waarbij steeds de kandidaat met de minste stemmen wordt uitgeschakeld. Als er nog twee kandidaten over zijn beslissen alle partijleden gezamenlijk wie de nieuwe leider wordt.
Behalve Boris Johnson zijn volgens de BBC ook huidige en voormalige kabinetsleden als Michael Gove, Amber Rudd, Sajid Javid, Dominic Raab, Jeremy Hunt, Penny Mordaunt en Liz Truss mogelijke kandidaten. Oud-minister Esther McVey en minister van Internationale Ontwikkeling Rory Stewart hebben al aangekondigd dat ze premier willen worden.
Lees meer over de Brexit en de politieke chaos in Groot-Brittannië:
- Theresa May legt haar Brexitdeal begin juni voor de 4e keer voor aan het Britse parlement
- Wordt de nieuwe Brexit Party van Nigel Farage de ondergang van de Conservatieven?
- De Britten doen toch mee aan de Europese verkiezingen, maar willen voorkomen dat de gekozen europarlementariërs hun plek in moeten nemen
- De 17 meest opvallende en bizarre momenten uit het Brexit-drama