De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in november in het sterkste tempo gegroeid sinds eind 2013. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) donderdag bekendmaakte.
De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, klom naar een niveau van 57, van 55,7 in oktober. Een stand boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp.
Volgens de Nevi steeg de productieomvang het sterkst in zestien maanden en gingen de hoeveelheid nieuwe orders flink omhoog.
Hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven stelde dat de industrie 2016 goed gaat uitluiden en een goede start zal maken in het nieuwe jaar. “Oorzaken zijn gelegen in een sterke toename van de binnenlandse vraag en de onverminderd sterke export”, aldus Van Weele.
Daardoor blijven bedrijven draaien op volle capaciteit en nemen ze meer personeel aan. "Zij kopen ook veel meer in, mede ingegeven door de verwachte prijsverhogingen van grondstoffen. Dit leidt tot een aanwakkerende inkoopprijsinflatie en stijgende verkoopprijzen. Het is heel goed mogelijk dat de groei hierdoor op middellange termijn zal gaan afvlakken."
Industrie eurozone
De Nederlandse industrie doet het beter dan die in andere eurolanden, blijkt uit definitieve cijfers van onderzoeksbureau Markit. De inkoopmanagersindex in de eurozone steeg van 53,5 in oktober naar 53,7 in november. Daarmee werd het hoogste niveau bereikt in 34 maanden. Een stand hoger dan 50 wijst op groei.
In Duitsland zwakte de groei echter wat af, van 55 naar 54,3. Voor Frankrijk werd een stand gemeten van 51,7, tegen 51,8 in oktober. De Spaanse industrie toonde juist een sterkere groei, net als die in Italië.
De Britse index zakte volgens Markit van 54,2 naar 53,4. Dat is het laagste niveau in vier maanden.