ANALYSE – Het was natuurlijk geen verrassing dat de euro ten opzichte van de dollar in waarde steeg na de zege van de onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. De kracht van die stijging trekt echter wel de aandacht.
De Europese munt schoot in de nacht van zondag op maandag met ruim 2 procent omhoog tot meer dan 1,09 dollar. Dat is het hoogste niveau in meer dan vijf maanden.
Onverwachte kracht euro
De kracht van de euro is opmerkelijk. Enkele maanden geleden leken alle ingrediënten aanwezig die van 2017 het jaar gingen maken waarin de munt flink terrein zou verliezen ten opzichte van de dollar.
De Amerikaanse centrale bank verhoogde de rente, terwijl de ECB in Europa eerst het stimuleringsprogramma van 60 miljard euro per maand nog moet afbouwen voordat een eerste renteverhoging aan de orde komt.
Politiek contrast
Behalve op monetair vlak was het contrast tussen Europa en de Verenigde Staten ook op politiek gebied enorm groot.
De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump ontvouwde allerlei plannen om de economie te stimuleren en de belastingen te verlagen. In Europa groeide juist de vrees dat er bij verkiezingen in Nederland of Frankrijk een populistische partij aan het roer zou komen die net als Groot-Brittannië uit de EU wil stappen.
Torenhoog favoriet
De angst voor het populisme is de laatste weken razendsnel afgenomen. De populistische Le Pen is weliswaar door naar de volgende beslissende ronde op 7 mei, maar Macron is torenhoog favoriet in die tweestrijd. Hij kan straks rekenen op de steun van het overgrote deel van de gematigde linkse kiezers die in de eerste ronde op andere kandidaten hebben gestemd.
Volgens de peilingen haalt Macron dan bijna 70 procent van de stemmen. Dat is goed nieuws voor Europa, aangezien een vertrek uit de euro een van de speerpunten is in het programma van Le Pen.
Tegenwind wordt rugwind
Voorlopig vormen de politieke ontwikkelingen in Europa een stimulans in plaats van een bedreiging voor de euro. De Europese munt heeft niet alleen de politieke wind in de rug, maar ook de economische. Het kost Trump meer tijd om zijn fiscale en infrastructuurplannen door te voeren dan veel mensen hadden verwacht.
Aan de andere kant trekt de economische groei in Europa juist sneller aan dan voorzien. De inflatie kwam is opgelopen tot het hoogste niveau in vier jaar, zodat de weg mogelijk vrijkomt voor de ECB om binnen afzienbare tijd de rente weer te verhogen. Een hogere rente maakt het aantrekkelijker voor partijen om hun vermogen in euro’s aan te houden.
Zekere voor het onzekere
Samen met de ontwikkelingen aan het politieke front verklaart dit waarom de euro sinds eind 2016 is gestegen in plaats van gedaald ten opzichte van de dollar.
Het is vooral ook een bewijs dat de schommelingen van valuta’s zich op de korte tot middellange termijn extreem lastig laten voorspellen. Voor ondernemers is dat een extra argument om zich via valutaopties of termijncontracten te beschermen tegen nieuwe prijsschokken.
Joost Derks is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij begon zijn carrière bij Van Lanschot Bankiers en inmiddels heeft Derks ongeveer twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties en/of beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.